5 december 2022
Naar nieuws overzicht

De Fraanje terugblik 2022

Bij Aannemingsbedrijf Fraanje kijken we terug op een bijzonder jaar. Ontdek en (her)beleef alle mooie momenten van het afgelopen jaar in onze #TERUGBLIK2022

Januari 2022

In de eerste week van januari publiceerde Omroep Zeeland een interessant interview met Martijn van Sabben (algemene directeur Aannemingsbedrijf Fraanje) over de woningnood en de oplossing hiervoor. Dit jaar kwam Aannemingsbedrijf Fraanje wel meer in het nieuws. Zo was Martijn van Sabben te gast bij het programma Zeeuwse Zaken, vertelde uitvoerder Raymond in de PZC meer over zijn baan en kon je het verhaal van projectleider / werkvoorbereider Pim van Belzen teruglezen in de Bevelandse Bode. 

Februari 2022

Begin dit jaar hadden we in Nederland te maken met zware stormen met grote schade als gevolg. Verschillende schade & herstel teams moesten in actie komen om de meer dan 700 meldingen op te lossen. We mochten collega Joan Goedegebure volgen tijdens één van deze meldingen. 

maart 2022

In maart mochten we de start van de nieuwe fase van project Aria in Goes vieren. Aria is een bijzonder project. We zijn hier namelijk als aannemer, maar ook als projectontwikkelaar bij betrokken. Naast duurzaam bouwen hebben we ook oog voor het creëren van een duurzame, veilige en gezonde leefomgeving. Gericht op het hier en nu. Met zijn Zeeuwse karakter (met dorpse elementen) en nieuwe technieken op het vlak van duurzaamheid is de groeiende woonwijk aan de zuidzijde van Goes, in het hart van Zeeland, hier het perfecte voorbeeld van. 

Vanuit onze expertise projectontwikkeling hebben we dit jaar nog aan bijzondere projecten mogen werken, waaronder Stadshof Klein Frankrijk (Goes), Bastion Tholen (Tholen) en de Kameleonwoningen (Kamperland). Ontdek alle projecten van de expertise projectontwikkeling hier. 

April 2022

We gingen dit jaar ook terug naar de schoolbanken! Niet om les te volgen, maar juist om verschillende (gast)lessen te geven. In april bezocht Martijn van Sabben basisschool 'De Leeuwerik', hier stond Martijn samen met Mathé Koch (Koch Adviesgroep) een ochtend voor de klas. Het doel: de basisscholieren kennis laten maken met de wereld van de bouw. Collega Izaak van de Ketterij (tegelzetter / metselaar én hybride techniekopleider) heeft in juli een speciale bouwles gegeven op basisschool De Oleanerhof in Arnemuiden. Klik hier voor het hele verhaal.

In november werden de jeugdige parlementariërs van het Zeeuwse Jongerenparlement bijgepraat over het onderwerp "Wonen in Zeeland" door Martijn van Sabben en Aart-Jan de Pater. Lees het artikel en bekijk de film hier.  

De jeugd enthousiasmeren voor techniek en de bouwsector in het bijzonder is erg belangrijk. Daarom vinden wij het cruciaal om als bouwbedrijf het gesprek aan te gaan met de volgende generatie. Daarom hebben we dit jaar ook tal van studie- en bouwplaatsbezoeken voor verschillende basis- en middelbare scholen georganiseerd. 

mei 2022

In de maand mei mochten we bij verschillende projecten de "start bouw" vieren. Ook voor ons blijft dit altijd heel bijzonder; bij de verschillende projecten werd de start bouw op uiteenlopende manieren gevierd. 

Op 13 mei werd bij Iwaarden Schilders de eerste paal geslagen door de 5e generatie van het familiebedrijf. Lees hier het artikel in de PZC over de start bouw. Op dezelfde dag werd ook in Bergen op Zoom de start van een nieuw project gevierd. De bouw van de eerste woontoren in het project De Dalwachters werd op symbolische wijze door Martijn van Sabben (directeur Aannemingsbedrijf Fraanje), Luuk van Baalen (projectleider gebiedsontwikkeling Gemeente Bergen-op-Zoom), Dhr. Roelofs (toekomstige bewoner) en Kris Maas (directeur Maas-Jacobs) ingeluid. Klik hier voor het hele verhaal.  

Het officiële start bouw moment bij de Kameleonwoningen in Kamperland was de plaatsing van de prefab elementen. Lees hier meer over het project. 

Doorheen het jaar hebben we verschillende mooie bouwmomenten gevierd, bekijk ze allemaal op onze social media of lees enkele blogs hier. 

juni 2022

In 2018 ontving Aannemingsbedrijf Fraanje als eerste de Willem den Herder-prijs van de stichting Maatschappelijke Belangen. Deze prijs is bedoeld voor onderscheidende initiatieven op het gebied van herbestemming, stadsherstel of het behoud van monumenten in en rondom Goes. In maart van 2022 werd de laatste fase “12 woningen Hof den Berg” opgeleverd en het volledige project officieel afgerond. Daarom werd in juni "De Klapbanke" met het plaquette van de Willen den Herder-prijs officieel onthuld door Jo-Annes de Bat (Gedeputeerde Staten van Zeeland). Lees meer over dit moment in onze blog.


JUlI 2022

Dit jaar stond ook in het teken van duurzaamheid, zo was Fraanje in juli aanwezig bij de 'Biobased versnellingsdag'. Als ontwikkelaar en bouwer zijn wij dagelijks actief op zoek naar manieren om duurzaam bouwen (in de breedste zin van het woord) voor de gemiddelde huiseigenaar bereikbaar te maken. Zo realiseren wij projecten zoals Aria Goes (met aandacht voor biobased bouwen en energie), de Kameleonwoningen en het Nye-Uus (met aandacht voor circulaireit, biobased- en energieneutraal bouwen) en de particuliere woning Rakhorst (met extra aandacht voor biobased bouwen en energie). Biobased bouwen is hierbij een essentieel onderwerp met grote uitdagingen, waar de eerste stappen gezet worden.

 

augustus 2022

Het Fraanje sportteam was in de maand augustus volop aan het trainen en geld aan het inzamelen voor de Ventoux3. Op 9 september hebben de deelnemers één, twee of drie keer lopend of fietsend de Mont Ventoux beklommen. Het sponsorgeld wat ze daarmee opgehaald hebben komt geheel ten goede aan het Hersentumorfonds. Lees het hele artikel hier. 

In 2022 hebben de Fraanje collega's tal van sportieve uitdagingen volbracht. Zo hebben enkele deelgenomen aan de Delta Ride for the Roses en hebben we in Nieuwdorp meegespeeld tijdens het voetbaltoernooi voor bedrijven

september 2022

Na maanden voorbereiden mochten we in september het nieuws naar buiten brengen: wij bouwen een nieuw kantoorpand! Het nieuwe pand is een ontwerp van RoosRos Architecten. De eerste sloopwerkzaamheden zijn al afgerond. De opvallende gele Fraanje letters zijn verplaats en het voorste deel van het huidige pand is gesloopt.

Door de hogere isolatiewaarden, de pv panelen op het dak en de triple beglazing zorgt het pand ervoor dat we klaar zijn voor de toekomst! Blijf ons in 2023 via social media volgen voor alle bouwupdates. 

oktober 2022

 In de Zeeuwse Week van de Veiligheid vond onze jaarlijkse veiligheidsbijeenkomst plaats voor alle medewerkers. Ondertussen was de laatste veiligheidsbijeenkomst met het hele bedrijf - door de corona maatregelen - al drie jaar geleden. Daarom werd het in oktober een extra belangrijke editie met vier workshops waarbij we de belangrijste veiligheidspunten (EHBO, werken op hoogte, helmgebruik en elektriciteit) hebben uitgelicht. Naast een leerzame middag was er ook ruimte voor plezier met een pubquiz gericht op kennis omtrent veiligheid. 

Doorheen het hele jaar hebben we tal van evenementen voor personeel en externe georganiseerd. Zo hebben we tijdens 'de dag van de bouw' de bouwhekken van twee locaties geopend en hebben we onze jaarlijkse Zomer BBQ en kwartaalborrels georganiseerd. 

november 2022

Van 8 t.e.m. 10 november kon je ons ontmoeten bij hét netwerkevent van Zuidwest-Nederland en Vlaanderen:  Contacta. Na de corona-periode was het enorm fijn dat dit evenement terug kon plaatsvinden. Speciaal voor de gelegenheid hebben we een gloednieuwe beursstand gemaakt en een magazine "achter de bouwhekken" uitgebracht. 

Je kon ons dit jaar bij verschillende beurzen terugvinden. Zo waren we te gast bij de Zeeuwse Carrièrebeurs. Om onze aanwezigheid bij dit evenement onder de aandacht te brengen hadden we een leuke prijsvraag waarbij je een weekendje weg naar Hotel Zeeuws Licht kon winnen. In oktober kon je ons ook bezoeken op de Zeeuwse Woonmarkt bij TMC. Hier hebben we verschillende vragen over nieuw- en verbouw beantwoord. 

december 2022

In juni won het Nye-Uus de Zeeuwse Architectuurpijs 2022. Op de vraag waarom het Nye-Uus de winnaar geworden is vertelde Christiaan Weiler van het Centrum voor Beeldende Kust Zeeland het volgende: "Het is houtskeletbouw. Dat betekent dat de meeste ruwe materialen biosourced zijn, dus het is een hernieuwbare bron van materiaal voor de bouw. Het is gestandaardiseerd, het levert woonkwaliteit. En het is ook nog een keer repeteerbaar: het wordt ook in andere dorpskernen al gerealiseerd", vertelt Weiler. "Het is een maatschappelijke bouwoplossing."

In december kreeg dit uniek Zeeuws concept voor duurzame en sociale woningbouw een eigen website en vond de eerste opendag in Grijpskerke plaats. 

Bezoek de website

Samen met WTS Architecten, DWT Groep en VKP organiseerde Fraanje deze opendag. In elke woning vond een workshop plaats, verschillende organisaties en gemeentes waren uitgenodigd om kennis te maken met het concept en het uiteindelijke resultaat live te beleven.