18 juni 2022
Naar nieuws overzicht

NYE-UUS wint de Zeeuwse Architectuurprijs 2022!

Omroep Zeeland artikel, 18 juni 2022.

"Het was heel moeilijk", zegt Christiaan Weiler van het Centrum voor Beeldende Kust Zeeland over de uiteindelijke winnaar van de Zeeuwse Architectuurprijs. "De strijd is tot op vijf minuten voor de presentatie doorgegaan." Uiteindelijk ging het Nye-uus in Biggekerke er met de winst vandoor.

Volgens Weiler ging de strijd vooral tussen het Nye-uus van Karen Nije van WTS Architecten en Villa V in Domburg van Eric Lemstra van BNLA Architecten. "Waar kies je voor? Voor de meest rijke architectonische ervaring of voor een heel goed gerealiseerd industrieel product waarmee een maatschappelijke vraag heel goed wordt beantwoord." Het werd die laatste. "De jury was lang verdeeld, uiteindelijk gaf een democratische meerderheid de doorslag."

In totaal waren vijf gebouwen genomineerd:

  • Winkelcentrum Tref, Middelburg, Vocus Architectuur, Michael Noordam
  • Nye-uus, Biggekerke, WTS Architecten, Karen Nije
  • Bethlehemplein, Scharendijke, KuiperCompagnons
  • Villa V, Domburg, BNLA Architecten, Eric Lemstra
  • Aria Fase 10, Goes, RoosRos Architecten, Ard Flipse

"Het is houtskeletbouw", zegt Weiler over het Nye-uus. "Dat betekent dat de meeste ruwe materialen biosourced zijn, dus het is een hernieuwbare bron van materiaal voor de bouw. Het is gestandaardiseerd, het levert woonkwaliteit. En het is ook nog een keer repeteerbaar: het wordt ook in andere dorpskernen al gerealiseerd", vertelt Weiler. "Het is een maatschappelijke bouwoplossing."

Lees hier meer over het NYE-UUS CONCEPT.