NYE UUS

Het NYE-UUS is een succesvol en doordacht woningbouwconcept. Het is gezamenlijke initiatief van VKP, DWT-groep, WTS architecten en Fraanje. Hiermee is de Zeeuwse Architectuurprijs 2022 gewonnen.

In 2018 heeft Zeeuwland bij Fraanje de vraag gesteld om een woning te ontwikkelen die qua prijs marktconform, levensloopbestendig, duurzaam, circulair, onderhoudsarm en snel op locatie gerealiseerd kan worden. Ook een EPC van 0 was een minimale eis. 

IN OPDRACHT VAN WONINGCORPORATIE ZEEUWLAND

De woningcorporatie Zeeuwland had in verschillende dorpskernen op Walcheren appartementen in het bezit. Zeeuwland wilde deze graag vervangen door duurzame levensloopbestendige woningen die in alle dorpskernen zouden passen. De woningen moesten bovendien prefab en op de bestaande fundering gebouwd kunnen worden, waarbij de lengte van de rijwoningen per locatie kon verschillen.

samen kom je verder

We hebben als Fraanje meteen de vraag opgepakt en partners hierbij gezocht, om dit zo goed mogelijk te kunnen invullen. Met Architectenburo WTS, Installateur DWTG, Prefabbouwer V.K.P. zijn we het avontuur aangegaan. Vanaf dag 1 was prefab een gedachtegang om hierin te gaan bouwen, vanwege de voordelen die prefab kent. Een snelle bouw en door de repeterende factor makkelijk te realiseren. 

Het NYE-UUS concept kenmerkt zich door:

  • Nul op de meter
  • Levensloopbestendig
  • Prefab (HSB)
  • Ontwerp dat past in elke dorpskern in Zeeland
  • Lengte bouwblok aanpasbaar aan diverse situaties (min. 3 stuks)
  • Zeeuwse schuur
  • Hedendaagse uitstraling
  • Licht

Zeeuwse architectuur

De architect, Karin Nye, heeft invulling gegeven aan deze vraag door de typisch Zeeuwse schuur als archetype te gebruiken. Deze komen in veel dorpskernen voor en zijn herkenbaar in maat, schaal en uitstraling. In 2022 heeft Fraanje hiermee de architectuurprijs gewonnen. Lees hier meer.

DUURZAAM EN ZEEUWS ONTWERP

Vanwege de duurzaamheid en de link naar de oude schuren is er gekozen voor prefab houtskelet-bouw. Door deze bouwmethodiek en de wens om binnen veel licht en een multifunctionele ruimte te maken in deze vaak klein aandoende woningen, waren we in de gelegenheid een vide in de plattegrond op te nemen. Deze vide zorgt voor een snede in de schuur waardoor de entree herkenbaar is, je een spectaculaire binnenkomst ervaart én er een open verdieping ontstaat die naar eigen inzicht te gebruiken is. De woningen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben allemaal een lucht-water warmtepomp en zonnepanelen.

CONTINUE OPTIMALISATIE

Bewust hebben we gekozen om een pilot van 4 woningen te gaan bouwen in Biggekerke, om zo bij elke nieuwe ontwikkeling ons concept te optimaliseren. Wij hebben tijdens dit project de bouwkundige werkzaamheden en de coördinatie van het gehele bouwproces op ons genomen. Het gehele project is uitgevoerd op basis van een LEAN-planning. Op deze vooruitstrevende manier is met succes de bouwtijd ingekort.

DUURZAME BOUW

Er is gekozen voor een droge afbouw, dat betekend dat de complete opbouw vanaf de beganegrond zonder dekvloeren en overige cementgebonden constructies zijn uitgevoerd. In de betonvloer is dan ook de vloerverwarming opgenomen en monolitisch afgewerkt. Het voordeel is dat het vochtgehalte in de constructie bij oplevering beduidend lager is en een behaaglijk gevoel geeft. Er is een HSB constructie ontwikkeld met dragende houtenvloeren en gemodificeerd houten gevelbekleding. 

DUURZAME INSTALLATIE

Als duurzame installatie is gekozen voor een hybridesysteem, waarbij de slaapvertrekken verse lucht van buiten aanvoert door middel van roosters in de ramen en in de woonkamer via een mechanische ventilatiesysteem. De badkamer, wc, berging en keuken worden mechanisch geventileerd en afgevoerd. De gehele installatie is prefab gemonteerd. Op het dak zijn 10 zonnepanelen toegepast, om de woningen duurzaam te maken.

Ook interesse in een prefab conceptwoning? Neem dan zeker contact met ons op.

Ik wil meer weten!