31 oktober 2023
Naar nieuws overzicht

Vijf vragen aan...de heer Nieuwenhuijze uit Lewedorp

In 2022 werd de RiantHuis woning van dhr. Nieuwenhuijze in Lewedorp gebouwd. Het ontwerp werd volledig naar wens gemaakt, van zowel de klant, als de eisen van het bestemmingsplan en welstandscommissie. Vorig jaar oktober vond de oplevering plaats, nu een jaar later mochten we dhr. Niewenhuijze enkele vragen stellen over zijn woning en ervaring met Fraanje.

Hoe heb je gekozen voor deze locatie en woning?

Voor ik op deze locatie ging bouwen woonde ik aan de overkant van de straat. Toen ik deze grond zag dacht ik altijd; “welke idioot zou daar ooit bouwen?”. Je zit langs alle kanten in het zicht, iedereen kijkt zo bij je binnen. Toen de Postweg volop in ontwikkeling was begon mijn interesse te groeien. Als je hier een fatsoenlijk huis kunt bouwen is het wel erg prettig wonen. Je zit dan wel in het zicht; je hebt er ook een prachtig uitzicht voor terug. Daarnaast wou ik graag verduurzamen. Dit was in mijn vorige woning wel mogelijk, maar niet ideaal. Dus de ontwikkeling van het gebied in combinatie met mijn wens om te verduurzamen heeft mij doen besluiten hier te gaan bouwen.

Waarom heb je voor dit ontwerp gekozen?

Deze locatie heeft behoefte aan een fatsoenlijk huis. Uit het RiantHuis pakket was mijn oog gevallen op een ontwerp in de stijl van een notaris woning. Dit mocht helaas niet van de gemeente vanwege de goothoogte. Toen heb ik gekeken naar een ontwerp met de kap in de lengterichting mee met de postweg, dit mocht helaas ook niet. Toen stond ik bijna op het punt om de stekker eruit te trekken. Maar toen kwam het ontwerp dat er nu staat. Ik vond het ontwerp erg speels ogen, heel leuk. Bij sommige woningen kijk je naar de voorzijde en kun je al raden hoe de achterzijde eruit ziet. Bij deze woning niet, elk aanzicht is uniek. Het maakt niet uit vanuit welke hoek je naar het huis kijkt; het is elke keer weer een verrassing.

Hoe heb je vanuit het ontwerp jouw woning gemaakt?

Ik heb doorheen het hele proces bewuste keuzes gemaakt. Met het oog op de toekomst heb ik de woning al bijna levensloopbestendig laten bouwen. In de dubbele garage is het leidingwerk al voorbereid om er zo een badkamer in te plaatsen. De deur naar de toekomstige slaapkamer, wat nu nog een studeerkamer is, die zit al in het huis. Voor verwarming heb ik gekozen voor een bodem warmtepomp; ik wou geen unit aan mijn woning hebben. In mijn maquette heb ik alles gevisualiseerd, tot de vlaggenstok - met de Zeeuwse vlag - aan toe.

Waarom heb je deze maquette gebouwd?

Eind 2021 is het koopcontract getekend en in 2022 werd de woning gebouwd. Vlak na het tekenen van het contract heb ik deze maquette in ongeveer een halve dag gemaakt. Ik heb er nog steeds plezier van. Je kunt de hele inrichting van het perceel bekijken. Je krijgt een ruimtelijk beeld van de woning; iets wat je in een tekening niet ziet. Met de maquette kun je de zichtlijnen bekijken, ik heb hiermee ook de inrichting van de tuin met de heggen bepaald.

Hoe heb je de samenwerking met Fraanje ervaren?

De samenwerking was heel goed, het was van beide kanten gebaseerd op vertrouwen. Je moet als koper een goed gevoel hebben en weten dat je niet bedonderd wordt door de bouwer. Maar het vertrouwen geldt ook vice versa; als bouwer wil je geen klant die op alle slakken zout legt en het proces moeilijk maakt. Iedereen wilt zijn boterham kunnen verdienen en dat moet ook gewoon kunnen. Ik mocht tijdens de bouw ook vaak even rondkijken, dan kon ik wel al zaken opmerken of vragen stellen. Sommige punten werden direct opgepakt. Dat is wel handig, want daardoor waren er nauwelijks opleverpunten.