14 maart 2023
Naar nieuws overzicht

Op pad met Mats: afstudeerstage Verbouw & service

Vandaag ben ik op pad met Mats. Mats is een vierdejaars bouwkundestudent en voert zijn afstudeerstage uit op de afdeling Verbouw & Service.
Hoe ervaart Mats zijn stage bij Fraanje? En wat maakt voor hem stagelopen bij Fraanje zo leuk?

Even voorstellen

Mats is in februari begonnen met zijn afstudeerstage van 5 maanden op de afdeling Verbouw & Service. Naast zijn stage is Mats graag met vrienden en is hij veel aan het sporten. Met mooi weer komt hij dan ook op de fiets naar het werk. Tijdens zijn stage houdt Mats zich bezig met een onderzoek naar een levensloopbestendige aanbouw die ook verplaatst kan worden. Maar daarbij moet de aanbouw wel een mooie uitstraling hebben die ook bij de woning past. Een erg interessante en uitdagende opdracht!

Uitdaging en ontwikkeling

Naast zijn afstudeeronderzoek werkt Mats soms ook mee met het team. Samen met zijn stagebegeleider Marten is hij op projectbezoek geweest bij de Julianahoeve. Hier wordt het sanitair gebouw gerenoveerd. Door een kijkje op de bouwplaats te nemen ziet Mats hoe het project in zijn werk gaat en leert hij wat er allemaal bij een renovatie komt kijken. Deze kennis kon hij gelijk deels toepassen bij het maken van een calculatie.
De calculatie was voor een aanbouw en hiervoor ging Mats onder andere berekenen welke materialen nodig zijn, welke werkzaamheden verricht moeten worden en hoeveel uur dit ongeveer zal kosten. Gelijk een uitdaging voor hem. Maar hierbij werd hij natuurlijk niet in het diepe gegooid. Zoals hij zelf zegt” “Uitgedaagd worden, maar toch ook ondersteuning krijgen als het niet lukt”.

Ruimte voor kantoorhumor

Tijdens de zoektocht van Mats naar een stagebedrijf was hij op zoek naar een bedrijf dat hem uitdaging en begeleiding kon bieden en waar hij tegelijkertijd zijn kennis kon uitbreiden. “Dat heb ik bij Fraanje wel gevonden” zegt hij. En dat komt ook zeker door zijn stagebegeleider Marten. Marten is projectleider en maakt iedere dag even tijd vrij om Mats te helpen. Even vragen of hij nog verder kan en hem meenemen in zijn werk, laten Mats zien dat ze zijn ontwikkeling echt belangrijk vinden. Maar naast het harde werk is er ook ruimte voor een dolletje, de echte kantoorhumor. “Hoe langer ik hier rondloop, hoe meer ik mij thuis voel en de kantoorhumor onder de knie krijg.”

Niet alleen op de afdeling Verbouw & Service heeft Mats het gezellig met zijn collega’s. Vrijdag is afhaaldag en dan gaan ze geregeld gezellig met collega’s wat eten. Zo leert Mats gelijk ook de collega’s van andere afdelingen kennen.

“Peperkoek tijdens de koffiepauze zie je nergens anders!”

De eerste periode

Als Mats terugkijkt op zijn eerste periode bij Fraanje, heeft hij al veel geleerd. Hij heeft al een hele slag kunnen slaan met zijn onderzoek en is mee geweest naar klanten. Die kennis uit de praktijk heeft hij gelijk kunnen toepassen in zijn onderzoek. Mats durft wel te stellen dat hij zich de eerste weken al flink heeft ontwikkeld.

En wat nou echt typisch Fraanje is volgens hem? “De peperkoek tijdens de koffiepauze! Dat zie je nergens anders. Waar het vandaan komt? Dat weet ik niet precies, maar traditie is het wel.”

Dezelfde ervaringen

Toen ik op pad was met Mats merkte ik al gauw dat ondanks dat we op verschillende afdelingen afstuderen, veel ervaringen overeenkomen. Onze begeleiders nemen echt de tijd voor ons en iedereen is bereid te helpen. Dit komt voort uit de sfeer die er hangt. Het gezellig samen koffiedrinken, maakt dat je elkaar beter leert kennen en dan help je elkaar sneller. Het vertrouwen dat we beiden krijgen met de uitvoering van ons onderzoek, laat zien dat Fraanje het onderzoek ook echt belangrijk vindt. Ons werk beland niet onderin de bureaula.