8 april 2024
Naar nieuws overzicht

Ieder z'n vak: HRM

Timmerman, projectleider of calculator. Iedereen binnen Fraanje heeft weleens contact gehad met iemand van de HRM-afdeling. Het driekoppige team bestaat uit Caroline (35 jaar), Jessica (34 jaar) en Gert Jan (59 jaar). Wij mochten hen het hemd van het lijf vragen over het mooie vak “Human Resource Management”.

Wat is jullie achtergrond?

Caroline: “Ik heb Personeel en Arbeid gestudeerd aan Avans Hogeschool in Breda.”
Jessica: “Ik heb dezelfde opleiding gedaan in Vlissingen.”
Gert Jan: “Ik heb HTC Weg- en Waterbouwkunde gestudeerd. Ongeveer 32
jaar geleden zat ik bij een kleine aannemer in Vlissingen, iemand vanuit Fraanje heeft mij toen gecontacteerd om hier te komen werken. Ik heb verschillende functies gedaan; werkvoorbereiding, projectleiding
en zelfs een stukje bedrijfsleiding. Wanneer ik nu, vanuit mijn huidige functie, met collega’s praat is het voor mij makkelijk om te begrijpen wat ze precies doen, wat er op hun pad komt en waar ze het over hebben.”

Hoe ziet jullie werkdag eruit?

Gert Jan: “Ik begin zelf om 7 uur ’s ochtends. Ik open mijn computer en kijk als eerste naar de verlof- en ziekmeldingen. Daarna ga ik aan de slag met de lopende zaken. Het bedrijf is opgedeeld in verschillende business units, deze hebben wij ook onder ons drieën verdeeld. Als er iets is kun je nog
steeds bij ons alle drie terecht, maar voor de dagelijkse werkzaamheden hebben we deze splitsing gemaakt.”
Caroline: “Op deze manier heeft de bedrijfsleider voor het overleg een vast
aanspreekpunt, dat werkt gewoon heel fijn.”
Jessica: “We behouden altijd een stukje samenwerking. Als een van ons er niet is kun je altijd met je vraag of verhaal terecht bij de anderen. We houden elkaar ook op de hoogte van de lopende zaken binnen de verschillende units.”
Gert Jan: “De insteek is eigenlijk dat iedereen hierbinnen mag en kan lopen. Als we in bespreking zitten is de deur dicht, maar voor de rest staat de deur altijd open en mag je bij ons langskomen om een vraag te stellen of om je verhaal te delen.”

Voor wat voor zaken kunnen collega’s bij jullie terecht?

Caroline: “Ja, waar niet voor? Van een praatje pot tot een serieus probleem. Als ze ergens tegenaan lopen…”
Jessica: “Of soms niet weten waar ze met iets terecht kunnen, zijn we een soort klankbord.”
Gert Jan: “Ook voor administratieve vragen; zoals een werkgeversverklaring, vragen omtrent de uren of het loon. We hebben ook
een adviserende rol, bijvoorbeeld wanneer oudere medewerkers minder willen gaan werken. Dan gaan wij met hen zitten en samen kijken hoe ze dit kunnen regelen. De meeste collega’s weten dit, maar wel goed om te vermelden; we zijn een HRM afdeling maar bij ons zit de loonadministratie hierin verweven. Bij andere bedrijven is dit veelal gesplitst.”

Wat doen jullie buiten de dagelijkse werkzaamheden?

Jessica: “We hebben verschillende projecten waar we aan werken, denk
bijvoorbeeld aan het vraagstuk: Hoe kunnen we nieuwe collega’s binnenbrengen?”
Gert Jan: “Een ander project waar we aan werken is het sollicitatieportaal. Dit is een automatisch systeem waarin de gegevens van sollicitanten verzameld wordt. Wij vinden het belangrijk dat het persoonlijke contact ook behouden blijft, dus hier proberen we nu een mix in te vinden.”
Caroline: “Zo is het goed om kritisch te kijken naar hoe de processen nu lopen en hoe we dit beter kunnen aanpakken.”
Jessica: “Bijvoorbeeld informatie toegankelijk maken voor de collega’s. We
hebben een personeelsinformatie-systeem en hier staat al heel veel in, maar daar willen we nog veel meer mee. We zijn door de jaren heen een groot bedrijf geworden. Mensendie hier al heel lang werken hebben het zien veranderen van een clubje met tientallen personen naar nu ruim tweehonderd man. Het is dan soms lastig om te weten bij wie je voor wat terecht kan. Ook dat willen we inzichtelijk maken.”

Wat vinden jullie belangrijk?

Gert Jan: “Ik vind het goed bereikbaar zijn voor mensen erg belangrijk. Je ziet daar ook een verschil ontstaan; de groep jonge medewerkers zoekt al sneller zelf iets op. De oudere medewerkers willen iemand spreken, zij willen het persoonlijke contact.”
Caroline: “Ook kenmerkend voor Fraanje als bedrijf, persoonlijk en betrokken.”

Wat vinden jullie leuk aan dit vak?

Caroline: “Het werk wat wij doen is heel dynamisch. We werken niet alleen met zijn drieën, maar ook met andere afdelingen. We staan in contact met mensen op kantoor en de mensen op de bouw. Dat is heel divers en interessant. Daarnaast vind ik het werken aan projecten zoals “employer branding” en “onboarding proces” leuk.
Gert Jan: “Het werken met mensen en er iedere keer weer voor zorgen dat de salarissen ook op tijd gereed staan.”
Jessica: “Het werken met en voor collega’s geeft mij plezier in het werk. De diverse contacten en vragen/uitdagingen die we tegenkomen, maken dit vak afwisselend en nooit saai.”