23 mei 2024
Naar nieuws overzicht

Grote klapper: McCain pompt 75 miljoen euro in frietfabriek in Lewedorp

Goed nieuws voor iedereen die van friet houdt: McCain blijft nog heel lang in Zeeland. De Canadese aardappelverwerker trekt 75 miljoen euro uit voor het vernieuwen van de frietfabriek in Lewedorp. Een enorm bedrag, maar het was nodig.

Bron: PZC.nl, 22 mei 2024

De burgemeester van Goes eet graag friet. ,,Er gaat geen zaterdag voorbij zonder frietjes op tafel”, zegt Cees van den Bos. Niet dat hij daar veel over te zeggen heeft: de kinderen willen het. ,,Elke zaterdag.”

Van den Bos is woensdag te gast in Lewedorp, waar McCain ambitieuze plannen presenteert. Die komen niet als een verrassing voor hem en ook niet voor de inwoners van het dorp. Medewerkers van de frietreus hebben de voorgaande dag deur aan deur flyers bezorgd om iedereen op de hoogte te brengen.

Maar wacht even, de burgemeester van Goes? Wat doet die in de gemeente Borsele, in Lewedorp dat al sinds 1973 zo onlosmakelijk is verbonden met de McCain-fabriek aan de rand van de bebouwde kom? Kadastraal aardigheidje: het bedrijfsterrein van McCain ligt aan de andere kant van de A58 en valt daarmee binnen de gemeentegrenzen van Goes. Daar is Van den Bos ‘hartstikke trots’ op.

Zeker nu de aardappelverwerker, wereldwijd marktleider in de verkoop van diepvriessnacks op basis van aardappelen, een mega-investering heeft aangekondigd. McCain steekt 75 miljoen euro in het vernieuwen van de frietfabriek die 51 jaar geleden de eerste van de Canadese multinational in Europa was. Over twee weken begint het werk al, over drie jaar moet alles klaar zijn. De fabriek draait al die tijd door, zegt directeur Hylke Brunt. ,,We renoveren met de winkel open.”

VERSLETEN

Met de extra miljoenen gaat McCain een nieuwe afvalwaterzuivering en een nieuwe verpakkingslijn bouwen, het vrieshuis moderniseren en het logistiek centrum verbeteren. De afvalwaterzuivering is urgent en wordt daarom als eerste aangepakt, vertelt projectleider Ronald Dekker. ,,Die stamt uit 1991 en is versleten, technisch op.”

Je zou misschien verwachten dat de nieuwe installatie een stuk groter wordt dan de oude. Niets is minder waar: het systeem halveert in oppervlakte, van 2200 naar 1000 vierkante meter. ,,We gaan nieuwe technieken gebruiken en efficiënter zuiveren. Kleinere hoeveelheden water sneller rondpompen.”

De nieuwe verpakkingslijn krijgt 7500 vierkante meter productieruimte, verdeeld over meerdere etages. Hiervoor wordt een nieuw gebouw geplaatst naast het huidige, dat wel blijft staan en straks wordt gebruikt voor de opslag van grondstoffen. McCain breidt het grondgebied niet uit, alle nieuwbouw blijft binnen de huidige grenzen van het bedrijfsterrein.

Nette buurman

Voor de bouw werkt McCain samen met bedrijven uit de omgeving, zoals de buren: Aannemingsbedrijf Fraanje. Daar wordt aan gehecht, want de frietgigant doet er veel aan om de band met de buurt goed te houden. Er is contact met de dorpsraad en met het actiecomité dat zich zorgen maakt over de verkeersafwikkeling rond het dorp. ,,We willen ons gedragen als een nette buurman”, zegt Rob van Pul van McCain Lewedorp.

Natuurlijk gaat de omgeving de komende jaren merken dat McCain aan het vernieuwen is. ,,Er zal aanvoer van materialen zijn. Maar we bouwen niet aan één stuk door, het is een project in fasen. De mensen in Lewedorp weten ook wel dat bouwen niet vanzelf gaat, daar heb je soms even last van.”

Enkele tientallen medewerkers in de fabriek komen zelf uit het dorp. De investeringsplannen leveren structureel geen arbeidsplaatsen op. ,,Wel continuïteit”, stelt Brunt. ,,Door deze investering gaat McCain nog heel lang in Lewedorp blijven. Logistiek zitten we hier zeer gunstig, met aardappeltelers en havens om de hoek. Het is gewoon een goede plek. We zijn hier geworteld.”