25 mei 2022
Naar nieuws overzicht

2x genomineerd voor de Zeeuwse Architectuurprijs!

Het Nye-uus (Biggekerke) en project Aria (Goes) zijn beide projecten van aannemingsbedrijf Fraanje en genomineerd voor de Zeeuwse Architectuurprijs 2022. 

Het CBK Zeeland organiseert elk jaar de ‘Zeeuwse Architectuurprijs 2022’. 
Dit is een samenwerking van het Zeeuws Architectenplatform en de PZC.
Het thema van dit jaar is “T-Huis in het Zeeuwse landschap” en twee aanvullende criteria: vernieuwing en duurzaamheid.

Zeeuwse Architectuurprijs 2022

Vrijdag 13 mei jl. kwam de vakjury bijeen voor een selectie van de short list. Over een aantal projecten was al snel unaniem overeenstemming, maar sommige projecten zijn uitvoerig besproken. De discussie door de vakjury bracht vooral ook overeenstemming over één hoofdzaak, namelijk dat de keuze gaat naar projecten die een Zeeuws ruimtelijk ontwerp belichamen. Vernieuwing en duurzaamheid zijn vanzelfsprekende vereisten voor een project dat met de erkenning een voorbeeld zal stellen. De nuance lag in de discussie, en zal dat ook doen in de eindselectie, bij de vraag uit het thema welk project het best vorm geeft aan een zorgvuldige compositie van bouwvolumes, stedenbouwkundige en landschappelijke inpassing en het faciliteren van maatschappelijke activiteiten - in zekere zin het wonen temidden (het landschap van) openbare verbindingen.

In de top 5!

Na uitgebreide argumenten heen en weer, en met felicitaties, is de jury gekomen tot de selectie van de volgende 5 projecten:

 • Winkelcentrum Tref, Middelburg, Vocus Architectuur, Michael Noordam
 • Nye-uus, Biggekerke, WTS Architecten, Karen Nije
 • Bethlehemplein, Scharendijke, KuiperCompagnons
 • Villa V, Domburg, BNLA Architecten, Eric Lemstra
 • Aria Fase 10, Goes, RoosRos Architecten, Ard Flipse

STEMMEN OP ÉÉN VAN ONZE PROJECTEN KAN HIER

Nye-uus, Biggekerke

Het Nye-Uus is uit gezamenlijke initiatief ontstaan. Met VKP, DWT-groep, WTS architecten en Fraanje is een doordacht concept uitgewerkt en met succes gerealiseerd. We zijn dan ook trots op de nominatie voor de Zeeuwse Architectuurprijs!

Lees hier het PZC artikel over NYE-UUS

In opdracht van woningcorporatie Zeeuwland 

De woningcorporatie Zeeuwland heeft in verschillende dorpskernen op Walcheren appartementen staan. Ze wilden deze graag vervangen door duurzame levensloopbestendige woningen die in alle dorpskernen zouden passen. De woningen moesten bovendien prefab en op de bestaande fundering gebouwd kunnen worden en bovendien kon de lengte van de rijwoningen per locatie verschillen. De architect, Karin Nye, heeft invulling gegeven aan deze vraag door het Zeeuwse schuurmodel te gebruiken. Deze schuren komen in veel dorpskernen nog voor en zijn herkenbaar in maat, schaal en uitstraling.

Duurzaam en Zeeuws ontwerp

Vanwege de duurzaamheid en de link naar de oude schuren is er gekozen voor prefab houtskelet-bouw. Door deze bouwmethodiek en de wens om binnen veel licht en een multifunctionele ruimte te maken in deze vaak klein aandoende woningen, waren we in de gelegenheid een vide in de plattegrond op te nemen. Deze vide zorgt voor een snede in de schuur waardoor de entree herkenbaar is, je een spectaculaire binnenkomst ervaart én er een open verdieping ontstaat die naar eigen inzicht te gebruiken is. De woningen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben allemaal een lucht-water warmtepomp en zonnepanelen.

Deze woningen én hun bewoners voelen zich nu al thuis in Biggekerke, Aagtekerke en Serooskerke.

Het nye-uus concept kenmerkt zich door:

 • Nul op de meter
 • Levensloopbestendig
 • Prefab (HSB)
 • Ontwerp dat past in elke dorpskern in Zeeland
 • Lengte bouwblok aanpasbaar aan diverse situaties (min. 3 stuks)
 • Zeeuwse schuur
 • Hedendaagse uitstraling
 • Licht

Lees hier meer over het nye-uus concept.

Aria fase 10, Goes

Aannemingsbedrijf Fraanje is zowel ontwikkelaar als bouwer van project Aria Fase 10 en daarom zijn we extra trots op de nominatie voor de Zeeuws Architectuurprijs.

Lees hier het PZC artikel over Aria Fase 10 

Dorpse sfeer in de stad Goes
Een hof waar jong en oud elkaar ontmoeten, even een praatje maken en waar buurtkinderen samenspelen in de groene omgeving. Op de grens van het ruime stadspark en monumentale Zeeuwse boerderij ‘Hof Welgelegen’ wordt fase 10 gerealiseerd. In fase 10 worden alle positieve karaktertrekken van de Zeeuwse dorpen gecombineerd in één buurt.

Een woonhof met veel groen vormt het centrale hart. Daaromheen worden woningen in diverse formaten en stijlen gerealiseerd. Door authentieke elementen en het hoogwaardige ontwerp van RoosRos vormen deze woningen een mooi geheel. 

Lees hier meer over Aria Fase 10

Eindoordeel door de vakjury

Deze projecten zullen door de jury op vrijdag 17 juni bezocht worden om tot een eindoordeel te komen en die openbaar uit te spreken, diezelfde dag om 17:00 bij CBK Zeeland.

In totaal zijn er 21 inzendingen voor het mooiste bouwwerk van Zeeland ingediend. Het gaat daarbij om zowel nieuwbouw als verbouw projecten, stedenbouwkundige projecten (wijken en openbare ruimten) en landschapsinrichting (groen- en infrastructuur). De prijsuitreiking zal plaatsvinden op de nationale Dag van de Architectuur.

STEMMEN OP ÉÉN VAN ONZE PROJECTEN KAN HIER