2 november 2022
Naar nieuws overzicht

Elektrische kachel kopen of niet?

De hoge gasprijzen zorgen ervoor dat de kosten om je huis te verwarmen steeds hoger worden. Is het dan een goed idee om over te stappen op elektrische kachels? Doe het niet!

De stroomprijzen zijn gekoppeld aan de gasprijzen en stijgen dus ook. Bovendien is het stoken met elektriciteit nog altijd duurder dan het stoken met gas. Als je niet oppast ga je dus nog veel meer betalen voor je verwarming. Wat helpt wel? Hieronder vind je handige tips. 

Verwarm alleen de kamers waar je bent

Verwarm alleen de kamers in je huis waar je bent. Zet de radiatoren op bijvoorbeeld slaapkamers uit en houd de deuren van de kamers dicht. Zo voorkom je dat er warmte wegstroomt.

Zet 's avonds je verwarming lager

Vergeet niet om ’s avonds je verwarming lager te zetten. Als je 8 uur lang onder een warme deken ligt te slapen is het voldoende om je verwarming tussen de 16 en 18 graden te zetten.

maak handig gebruik van je gordijnen

Heel veel warmte uit je huis verdwijnt via de ramen. Ook als ze dicht zijn. Je kunt je gordijnen gebruiken als extra isolatielaag. Sluit dus je gordijnen zodra de zon onder is om de warmte binnen te houden. En doe je gordijnen vooral open als de zon schijnt om je huis op te warmen.

kleine maatregelen

Ook met weinig geld kun je al heel veel doen om de warmte binnen te houden. Maak gebruik van tochtstrips, radiatorfolie, leidingisolatie, deurdrangers enzovoorts. Deze materialen kan je bij de lokale bouwmarkt kopen en eenvoudig zelf aanbrengen.

Vraag hulp bij je gemeente

Kun jij met moeite de energierekening betalen? Weet dat gemeentes verschillende hulpmiddelen beschikbaar hebben om je te helpen met de energierekening. Neem dus vooral contact op met je gemeente en vraag naar de mogelijkheden.

 

Bron: Energiek Zeeland