26 januari 2021
Naar nieuws overzicht

Een woning op maat

Interview met familie Meulmeester in het magazine Family Business, december 2020.

 

De nieuwe, vrijstaande woning van de familie Meulmeester is een RiantHuis. Zij kozen voor dit woonconcept van Fraanje vanwege het gemak en de expertise.

“Vijf maanden geleden ging de eerste paal de grond in en nu zijn we aan het verhuizen”, vat Bart Meulmeester in één zin zijn goede ervaringen met RiantHuis samen. Hij en zijn gezin zijn enthousiast over hun nieuwe huis,
dat gebouwd is volgens een uniek woningconcept van Fraanje.
RiantHuis begeleidt het gehele bouwtraject, van grondaankoop tot sleuteloverdracht. De wensen van de klant staan voorop.

''De wensen van de klant staan voorop''

De familie Meulmeester liep regelmatig een rondje door de nieuwe wijk Oostgaarde aan de rand van ’s-Gravenpolder en zo groeide het idee om zelf een huis te bouwen. Omdat Fraanje op dat moment drie kavels in ontwikkeling had op het nieuwbouwplan, nam Bart Meulmeester contact op en planden ze een eerste gesprek. “Uiteindelijk hebben wij zelf bij de gemeente een optie genomen op een andere kavel, omdat die zo mooi aan de rand van de wijk lag”, zegt hij, “maar voor het huis zijn we met Fraanje aan tafel gebleven.”

Ze kwamen terecht bij Mirjam Dek, de verkoopster van RiantHuis, die veel ervaring heeft met het begeleiden van RiantHuiswoningen. “Bart belde ons, hij en zijn vrouw Caroline waren op zoek naar een woning die paste bij hun gezin en die aansloot bij de wijk”, vertelt Mirjam. “Zij hadden een woningtype op het oog en in een persoonlijk gesprek hebben wij daarna samen al hun wensen geïnventariseerd. Intussen zocht ik bij de gemeente uit of het gewenste woningtype aan de eisen van de gemeente voldeed. Dakhoogte, kleur van de pannen en de gevel, type kozijnen, met dat soort dingen moet je rekening houden.”

Meedenken en adviseren

“In het eerste gesprek heeft Mirjam het concept van RiantHuis uitgelegd”, herinnert Bart zich. “Dat zij standaard woningen aanbieden met een bepaalde basis, waar je dan met opties en keuzes je eigen huis van maakt. Wij wilden graag een extra slaapkamer, dus vier in plaats van drie. En een grote zolder met een dakkapel.” Ook wilden Bart en Caroline graag een speelkamer beneden. “Dat had gevolgen voor de gehele indeling op de begane grond. Mirjam kwam met het voorstel om de keuken naar de voorkant te verplaatsen. Met een kookeiland vanaf waar je zo op de straat kunt kijken. Mirjam heeft ons kundig geadviseerd, ze dacht goed mee.”

''Mirjam heeft ons kundig geadviseerd, ze dacht goed mee'

“We hebben de speelkamer zo gemaakt dat deze later ook makkelijk tot kantoorruimte is om te bouwen”, zegt Mirjam. “Behalve dit soort wensen, bespreken we ook allerlei keuzes, zoals wel of geen schoorsteen, openslaande tuindeuren of extra kozijnen, kleur van de gevel en de kozijnen, wel of geen roedes (latwerk) in de ramen. Ik probeer altijd goed te luisteren naar de wensen van de opdrachtgever, het moet natuurlijk helemaal hún huis worden.” De meeste mensen bouwen maar een keer in hun leven een nieuwe woning, en dan komt de ervaring van Mirjam goed van pas. Een woningtype kiezen is nog maar het begin van heel veel beslissingen en afwegingen. “Belangrijk is ook om altijd goed het budget van de opdrachtgever in de gaten te houden”, zegt Mirjam.

“Kleine ingrepen kunnen soms namelijk juist heel kostenverhogend zijn. Dan zeg ik wel eens, ‘zullen we het niet zus of zo doen want dan zijn er geen of weinig meerkosten’. De basis kun je niet meer veranderen, die moet meteen goed zijn, maar sommige dingen kun je ook nog over vijf jaar doen.” Fraanje bewaart de bouwtekeningen van elk huis, zodat klanten altijd later terug kunnen komen met aanvullende wensen, zoals een carport of veranda. 

''Alles was zeer goed en prettig geregeld''

De vaart erin houden

Zowel Mirjam als Bart en Caroline vonden het traject soepel verlopen. “Wij zijn geen mensen die heel lang na willen denken over bepaalde zaken, we hadden vrij snel besloten hoe het moest worden”, zegt Bart. “De complete keuken heeft Caroline bijvoorbeeld in een ochtend samengesteld bij Pelma Keukens in Goes, over de stenen, vensterbanken, kozijnen en andere keuzes waren we het snel eens.”

De vaart erin houden is belangrijk, vindt Mirjam. Binnen een week na het eerste gesprek ligt er een schetsplan, gemaakt door een van de architecten van Fraanje en een prijsaanbieding, die Mirjam opstelt. “Dat schetsplan kan uiteraard worden aangepast  tot het helemaal naar je zin is”, zegt ze. Zodra het contract getekend is, gaat het balletje rollen. Dan regelt zij alle vergunningen en draagt het project intern over aan een werkvoorbereider – bij het huis van de familie Meulmeester was dit Jordy de Feijter - die na overleg over bijvoorbeeld sanitair en tegelwerk, materialen inkoopt en de bouw verder begeleidt.

“Bij het slaan van de eerste paal mocht ons zoontje in de heimachine”, zegt Bart. Dat was een kleine vijf maanden geleden. En nu is de familie aan het verhuizen. “Alles was zeer goed en prettig geregeld''.

''Bij het slaan van de eerste paal mocht ons zoontje in de heimachine''

“Dat vind ik het leukste aan mijn werk”, zegt Mirjam. “De wensen van mensen vertalen in iets concreets waar ze blij mee zijn. Mijn hart ligt bij de bouw. Wij bouwen zo’n vijftig RiantHuis-woningen per jaar, maar elke keer is het net weer anders, door de mensen die er gaan wonen; zo is iedere woning uniek en volledig naar wens van de klanten!”

Meer informatie over RiantHuis? Neem snel een kijkje op www.rianthuis.nl

 Het hele magazine Family Business kunt u hier lezen.