12 juli 2022
Naar nieuws overzicht

De werkdag van werkvoorbereider Maarten

Al meer dan 20 jaar is Maarten de Landmeter werkzaam voor Fraanje als werkvoorbereider binnen de expertise utiliteitsbouw. “Als werkvoorbereider ben je de spin in het web. Jij zorgt ervoor dat iedereen aangestuurd wordt en dat alle gegevens bij de juiste personen terechtkomen. Tijdens een project komen er veel informatiestromen voorbij, jij leidt deze in goede banen."

Vanaf het begin sprak de diversiteit in de werkzaamheden Maarten enorm aan, hij vertelt: “Ik ben 22 jaar geleden in het bedrijf gerold, eerst als assistent werkvoorbereider, 2 jaar later als zelfstandig werkvoorbereider in de utiliteitsbouw. Fraanje is actief in alle facetten van de bouw, hierdoor heb ik mij kunnen ontwikkelen als een allround werkvoorbereider. Je maakt uiteenlopende projecten, denk aan scholen, kantoren, appartementen, winkels, hotels, bedrijfspanden (van autobedrijven tot voedselverwerkende bedrijven) en industrie. De vrijheid die je hier krijgt om je te ontplooien en ontwikkelen waardeer ik enorm.”   

"De vrijheid die je hier krijgt om je te ontplooien en ontwikkelen waardeer ik enorm"

Een goede voorbereiding is het halve werk 

“Bij Fraanje werken we met LEAN methodieken en gebruiken we BIM. Dit zorgt ervoor dat de voorbereiding intensiever is, maar de planning loopt hierdoor veel gestructureerder. Het bouwwerk wordt als het ware virtueel volledig gebouwd, hierdoor ga je veel issues bij de voorbereiding al kunnen oplossen. Het gevolg? De daadwerkelijke bouw kan bijna vlekkeloos verlopen. Mochten er zich toch problemen voordoen krijg je als werkvoorbereider de verantwoordelijkheid om deze op te lossen. Vaak doe je dit samen met de projectleider, het is toch echt een hechte samenwerking, waarbij je conflicten gezamenlijk oplost - en soms zelfs inkoop samen uitvoert."

De ideale werkdag 

Na het drinken van zijn vaste bakje koffie en een gesprek met zijn directe collega’s op kantoor gaat Maarten aan het werk. “Vaak ben ik terug te vinden op kantoor, maar soms kun je mij ook treffen in de bouwkeet - dit is voornamelijk bij heel intensieve projecten. Ook wel fijn, want je ‘zit dicht bij het vuur’. Je hebt directe, korte communicatielijnen met de uitvoerder en je kunt je volledig focussen op het project.” 

De typische dagelijkse werkzaamheden voor Maarten zijn toch het kantoorwerk, “controleren en coördineren van tekenwerk, inkopen van materiaal en diensten, financiële controle, bouwvergaderingen, mailverkeer afhandelen, telefonisch overleg met partijen, (vaak) dagelijks overleg met de uitvoerder, beheren van gegevensstromen, bijwonen van overlegteams,… en de lijst gaat maar door. Er komt best veel bij kijken!” 

“Het is een drukke baan maar het geeft enorm veel voldoening als je hebt meegewerkt aan een project vanaf de eerste streep op papier tot aan de daadwerkelijke oplevering. Wanneer je jouw steentje hebt kunnen bijdragen binnen het team om een prachtig gebouw op te leveren aan een tevreden klant. Daar doe je het voor!”

Samenwerken is de essentie

“Als werkvoorbereider is mijn drijfveer echt het samenwerken, zowel met collega’s in het team als met vaste betrouwbare partners. Gezamenlijk optrekken om iets moois te creëren. Dat gaat alleen met goede en open communicatie, je moet betrouwbaar zijn en willen samenwerken.” Op de vraag of hij dit zo ervaart in zijn team, antwoord Maarten: “Zeker! We kunnen ook alles kwijt aan elkaar - zowel werk als privé gerelateerd. Iedereen toont oprechte interesse in elkaars projecten en we delen ook vaak onze ervaringen en kennis. Maar ook eens een grapje over bijzondere dingen die we meemaken komen voorbij - sommige anekdotes worden regelmatig nog eens opgehaald.” 

GA JIJ DE (BOUW)UITDAGING AAN?

Wij geloven in specialiseren, zodat iedereen doet waar hij of zij goed in is. We kijken samen naar de mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen en door te groeien. Ben jij net als Maarten een specialist in werkvoorbereiding? Of ga je graag op een andere manier met ons de (bouw) uitdaging aan?

Bekijk dan snel onze vacatures!