26 oktober 2022
Naar nieuws overzicht

De werkdag van junior werkvoorbereider / bedrijfsbouw Werner

Werner van de Velde (24) is sinds november 2021 junior werkvoorbereider bij Aannemingsbedrijf Fraanje. Na zijn studie en stage in de civiele techniek was hij online aan het oriënteren naar een baan. Hij solliciteerde voor de functie projectleider, maar kon uiteindelijk direct als junior werkvoorbereider aan de slag. “Achteraf ook logisch, je hebt namelijk veel ervaring nodig om projectleider te worden. Als junior werkvoorbereider in de business unit bedrijfsbouw kan ik doorgroeien.”

“Na mijn stage binnen de civiele techniek in Rotterdam was ik op zoek naar een baan dichter bij huis. Online was ik samen met mijn zwager naar verschillende vacatures aan het kijken, toen kwam ik de positie projectleider bij Fraanje tegen. Bij civiele techniek heb je hele grote projecten, daar zit je al gauw 6 jaar op één bouw, dan ben ik het al snel uitgekeken. Terwijl hier - bij Fraanje - gaat alles best snel. Het organiseren, contact met mensen en de korte(re) bouwtermijn spraken mij erg aan. Mijn zwager zei toen: “gewoon solliciteren!”, dus ik heb een brief geschreven en daar kreeg ik snel een reactie op”.


"Ik heb het plan geformuleerd en de doelen vastgesteld, samen hebben we het ondertekend. Dit plan hebben is erg fijn. Anders ben je constant met je dagelijkse werkzaamheden bezig, maar ben je stuurloos wat betreft de langetermijnvisie van je carrière."


Een andere functie dan verwacht...

“Ik kreeg de respons: “We willen je graag uitnodigingen voor een gesprek, maar niet perse voor de functie projectleider.” Uiteindelijk heb je als projectleider veel ervaring nodig en dat heb ik nog niet. Daarom ben ik nu junior werkvoorbereider in de business unit bedrijfsbouw, hier kan ik stap voor stap opbouwen. Samen met Steef, de bedrijfsleider, heb ik een POP (persoonlijk ontwikkelingsplan) uitgewerkt. Ik heb het plan geformuleerd en de doelen vastgesteld, samen hebben we het ondertekend. Dit plan hebben is erg fijn. Anders ben je constant met je dagelijkse werkzaamheden bezig, maar ben je stuurloos wat betreft de langetermijnvisie van je carrière.”  Het plan werd ook in werking gesteld! Werner is momenteel de avondopleiding HBO Bouwkunde aan de LOI Hogeschool aan het volgen en heeft een vijfdaagse cursus LEAN in september afgerond. 

Groeien in je rol 

“Een standaard werkdag in het leven van een Junior Werkvoorbereider ziet er heel verschillend uit. Je krijgt offertes binnen, welke je gaat beoordelen. Soms maak ik nog kozijntekeningen en moet de planning herzien worden. Ik signaleer meer- en minderwerk en verwerk dit in een rekenblad. Wat hebben we nog meer? Overeenkomsten opstellen en versturen en afspraken maken met onderaannemers om de offertes te bespreken. In de bouwvergaderingen voorstellen doen voor verbeteringen en optimalisaties. Op dit moment werk ik aan twee projecten en ben ik gevraagd om een derde project op te pakken.”  

In het hele traject wordt Werner ondersteund door de projectleiders. “Zij hebben natuurlijk wel een dubbele functie, namelijk werkvoorbereider/projectleider. Ze weten dus precies wat er moet gebeuren. Het verschil in collega’s is wel heel leuk om te zien. De ene richt zich meer op het technische aspect, en de andere is heel gestructureerd en heeft in het voortraject de planning echt tot in de details uitgewerkt, waardoor het proces super vlot verloopt. Ieder heeft zijn kwaliteiten!” 

“Ik haal er energie uit als ik zelfstandig zaken kan afronden. Soms blijf ik in werkzaamheden hangen omdat ik er niet direct zelf uitkom. Steef zegt dan altijd: “Je moet het aan mij komen vragen.” Maar je wilt het toch zelf kunnen oplossen, net een klein kind.” *lacht* “Ik waardeer het wel, Steef houdt je in de gaten maar hij laat je wel vrij in je werkzaamheden.”

Trots op fraanje en bouwpartners

Op de vraag waar hij trots op is binnen zijn werk antwoord Werner: “Fraanje is natuurlijk de hoofdaannemer, maar al die bouwpartners die dragen ook hun steentje bij. Dus om dan te zeggen dat ik trots ben en dat alle eer Fraanje toekomt, dat zou te kort doen aan het harde werk van de bouwpartners. Maar natuurlijk is Fraanje wel de eindverantwoordelijke, als er iets fout of goed gaat dan associeer je het altijd met ons bedrijf. Ik ben dus niet perse trots, maar ik ben wel heel blij met het werk dat ik heb. Ik heb natuurlijk nog geen oplevering gehad, dus misschien dat ik dan wel naast mijn schoenen ga lopen.” *lacht*

GA JIJ DE (BOUW)UITDAGING AAN?

Wij geloven in aanpakken en doorgroeien! Zodat iedereen de mogelijkheid heeft om te doen waar hij of zij goed in is. Wil jij net als Werner een kans wagen en bouwen aan jouw professionele loopbaan? Of ga je graag op een andere manier met ons de (bouw) uitdaging aan?

BEKIJK DAN SNEL ONZE VACATURES!