Woning uitbouwen: alles wat je moet weten

Wil je je woning uitbouwen? Dan kies je voor meer woonruimte en meer lichtinval. Ook werkt het uitbouwen van je woning waardeverhogend en kan dit veelal gefinancierd worden via je hypotheek. Het is in veel gevallen mogelijk je woning uit te bouwen zonder dat hier een vergunning voor nodig is. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Op deze pagina lees je alle informatie die je nodig hebt.

Meer informatie

Wil je je woning uitbouwen?
Neem contact met ons op.

0113-615500

Neem contact op

Woning uitbouwen: wat betekent dat?

Onder het uitbouwen van een woning verstaan we het vergroten van de bestaande ruimte van het huis. In veel gevallen betekent dit dat er een gedeelte aan de achterkant van de woning wordt aangebouwd. Dit wordt vaak gedaan om een leefkeuken te creëeren of een tweede zithoek te maken. 

Het komt ook voor dat een woninguitbouw op de bovenverdieping plaatsvindt. Dit leidt bijvoorbeeld tot een extra slaapkamer, een grotere badkamer of een thuiskantoor. Het doel van een uitbouw is dat die zo gebouwd wordt dat je naderhand nauwelijks kunt zien dat de uitbouw pas later aan de woning is toegevoegd. Hierdoor gaat de uitbouw heel natuurlijk op in de rest van de woning.

Kijk voor meer informatie op de pagina 'Verbouw, Service en Onderhoud' over wat Fraanje voor je kan betekenen van kleinschalig onderhoud tot aan een complete verbouwing. 

Wat is het verschil tussen een uitbouw en aanbouw?

Veel mensen verwarren het uitbouwen van een woning met het plaatsen van een aanbouw. Toch zijn deze twee bouwkundige zaken totaal verschillend. Bij een aanbouw wordt er namelijk een ruimte gemaakt die losstaat van de huidige woning. Deze is vaak alleen toegankelijk via een deur of door buitenom te lopen. Voorbeelden hiervan zijn een aangebouwde garage, een overkapping of een serre.

Een uitbouw daarentegen is juist bedoeld om de woning zelf groter te maken. Daarom wordt de uitbouw compleet geïntegreerd in de huidige woning. De definitie van zo’n uitbouw is dat er zich geen muur of deur meer tussen de oorspronkelijke woonruimte en de uitbouw zelf bevindt.

Kort samengevat is een uitbouw dus een woning die zonder deur toegankelijk is, terwijl een aanbouw een woning is die alleen via een deur of via buitenom toegankelijk is.

Woning uitbouwen: dit zijn de voordelen

Het uitbouwen van een woning heeft vele voordelen. Mocht je twijfelen of een uitbouw de moeite waard is, dan delen we graag met je welke voordelen dit zijn. Deze helpen je om de juiste keuze te maken en te bepalen of een uitbouw daadwerkelijk de investering waard is.

1. Meer ruimte

Het is wellicht een inkoppertje, maar de voornaamste reden dat mensen een uitbouw laten plaatsen, is omdat ze hun woning van meer ruimte willen voorzien. Dat geldt ongetwijfeld ook voor jou. Meer ruimte levert je immers meer woongenot op. En dat leidt weer tot meer comfort en woongeluk.

De voordelen van een ruimtelijke woning zijn eindeloos. Je kunt grotere meubels kwijt, een extra zithoek creëren, een woonkeuken inrichten en meer ruimte maken voor spelende kinderen of huisdieren.

2. Meer lichtinval

Veel woningen zijn relatief donker. Dat geldt zeker wanneer je niet over een doorzonwoning beschikt. In zo’n geval kan een woninguitbouw echt het verschil maken. Door je woning uit te bouwen aan de zijkant of de achterkant, creëer je extra raampartijen. Deze laten meer daglicht binnen.

Een woning met veel daglicht is goed voor je gezondheid. Het voorkomt dat de winters erg donker worden en het zorgt voor aangenaam en vrolijk zonlicht in de lente en de zomer. Ook biedt het een beter uitzicht op de tuin, de straat, het plein of het park waar je woning aan grenst.

3. Goedkoper dan verhuizen

Veel mensen overwegen te verhuizen omdat ze meer woonruimte willen. Maar in veel gevallen is een woninguitbouw een veel betere keuze. Hiermee creëer je precies de ruimte die je wenst - en dat tegen een schijntje van het bedrag dat je voor een nieuwe woning betaalt.

Houd er rekening mee dat een uitbouw van de woning over twee verdiepingen kan plaatsvinden. Hiermee sla je twee vliegen in één klap. Zo kun je aan de zijkant van je woning een flinke uitbouw plaatsen en daar meteen op de eerste verdieping een slaapkamer of thuiskantoor aan toevoegen.

4. Financieren kan via de hypotheek

Het is in veel gevallen mogelijk om de uitbouw van je woning te financieren via de hypotheek. De uitbouw wordt in zo’n geval gebaseerd op de huidige overwaarde van je huis. Dit is niet in alle gevallen mogelijk, maar het is zeker de moeite waard om hierover te praten met je financieel adviseur of je hypotheekverstrekker. Een groot voordeel hiervan is dat je niet zelf in de buidel hoeft te tasten en dat je ook geen grote som spaargeld nodig hebt.

5. Waardeverhogend effect

Je woning wordt een stuk meer waard wanneer je die laat uitbouwen. Natuurlijk moet je hiervoor eerst investeren, maar op de lange termijn levert het meer waarde op dan dat het kost. De reden daarvan is simpel: het aantal vierkante meters van de woning stijgt, en de prijs van je woning wordt voor een groot deel bepaalt door dit aantal vierkante meters. Dus hoe meer meters je woning heeft, hoe hoger de woningwaarde.

6. Woning uitbouwen kan zonder vergunning

In veel gevallen is er voor het uitbouwen van een woning geen vergunning nodig. Dat betekent wel dat er aan enkele voorwaarden moet worden voldaan. Welke dit zijn, vind je in het korte overzicht hieronder.

  • De uitbouw is geplaatst binnen 2.5 meter aan de achterzijde van het woonhuis.

  • De uitbouw is niet hoger dan het oorspronkelijke woonhuis en ook niet hoger dan 4 meter.

  • De uitbouw komt niet meer dan 30 centimeter boven de vloer uit van de kamer op de eerste verdieping.

Voor een woninguitbouw aan de zijkant of voorkant van de woning zijn de regels strenger dan voor een woninguitbouw aan de achterkant. Dat komt omdat de zijkant en voorkant aan publiek terrein grenzen en dus het straatbeeld beïnvloeden. Hiervoor is in vrijwel alle gevallen een vergunning nodig. Het vergunningvrij uitbouwen van een woning is dus vooral mogelijk aan de achterkant van het huis.

7. Uitbouw = levensloopbestendig

Nog een voordeel van het uitbouwen van je woning is dat je hiermee je woning levenloopbestendig maakt. Doordat je meer ruimte creëert op de begane grond kun je van je uitbouw direct een slaapkamer en aangrenzend een badkamer maken. Zo kun je gewoon thuis blijven wonen in je vertrouwde omgeving ook als de leeftijd begint te tellen.  

Woning uitbouwen: wat zijn de kosten?

De kosten van een woninguitbouw zijn altijd gebaseerd op maatwerk. Dat komt omdat elke uitbouw weer aan andere voorwaarden voldoet en weer andere afmetingen kent. Ook spelen het type uitbouw, de gekozen materialen, arbeidsuren en de expertise die nodig om de uitbouw te realiseren een rol bij de prijsbepaling van het uitbouwen van je woning.

Wil je graag een grove indicatie van de kosten? Of wil je zelfs een complete offerte opvragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee over de kosten en baten van een uitbouw. Ook adviseren we je graag over de voor jou beste oplossing en we maken, indien gewenst, een schetsplan om je letterlijk een beeld te geven van de mogelijkheden!

Waarom kiezen voor Fraanje?

Bij Fraanje bouwen we niet alleen huizen, kantoren, uitbouwen en aanbouwen. We bouwen ook aan een betere wereld. Vanuit die basis gaan we elke dag opnieuw aan de slag. We kijken daarbij in alle opzichten naar duurzaamheid. Wij kiezen voor duurzame materialen, duurzame bouwmethoden en duurzame relaties met onze klanten.

Ook met jou gaan we graag een duurzame relatie aan. Daarin willen we bijdragen aan jouw leven en jouw toekomst. Dit levert een uitbouw op die niet alleen je woning completer en mooier maakt, maar ook je leven zelf. Daardoor krijg je nóg meer woongeluk en voel je je nóg meer thuis.

Fraanje levert als familiebedrijf grote inspanningen om maatschappelijk verantwoord te ondernemen (MVO). De thema’s People, Planet en Profit staan daarbij voorop.

Wil je je woning uitbouwen? Vraag Fraanje naar de mogelijkheden!

Duurzaam bouwen: dit kun je verwachten

Kies je voor Fraanje, dan kies je voor duurzaam en betaalbaar bouwen. Wij bouwen al jaren nul-op-de-meter-woningen en doen dat met veel expertise. Dat deden we nog ver voordat gasloos woning in de wet- en regelgeving was vastgelegd.

We maken onze bouw duurzaam door gebruik te maken van hoogwaardig materieel, slimme bouwlogistiek en CO2-reducerende transportmethoden. Dit levert niet alleen in het bouwproces duurzame voordelen op, maar ook in het uiteindelijke resultaat hiervan. Wij zorgen namelijk voor een goed geïsoleerde uitbouw van je woning.

Woning uitbouwen? Neem contact op voor een offerte

Wil je graag je woning uitbouwen? En heb je op deze pagina voldoende informatie gevonden om te ontdekken wat je wilt en wat je wensen zijn? Dan gaat Fraanje graag met je in gesprek over de mogelijkheden. Je kunt via onderstaande button vrijblijvend contact met ons opnemen en desgewenst meteen een offerte opvragen.


Neem contact op