7 mei 2024
Naar nieuws overzicht

Op de werkvloer bij uitvoerder Juliën van Zelst

‘s-HEER ARENDSKERKE - Na tien jaar kennis en ervaring opdoen in de bouw als timmerman, kon Julien van Zelst (30) al jong doorgroeien tot uitvoerder. Hij vindt timmerman een prachtig vak, en werkt nog graag mee, maar de Vlissinger is er trots op sinds twee jaar uitvoerder te zijn bij Aannemingsbedrijf Fraanje in ‘s-Heer Arendskerke. Hij gaat de hele provincie door voor zijn werk in de particuliere woningbouw.

Bron: Bevelandse Bode, dinsdag 7 mei 2024

Op zijn twintigste begon Julien zijn carrière in de bouw, als timmerman. “Ik koos onder meer voor timmerman, omdat er veel werk in te vinden was. En het bleek nog echt mijn ding te zijn ook”, vertelt Julien.

Hij heeft mbo-opleidingen tot timmerman en allround timmerman gevolgd en daarna leerde hij door op niveau vier, als instap om zijn aannemingspapieren te halen. Tot hij erachter kwam dat hij liever buiten met zijn handen werkt dan op kantoor. “Ik ben graag buiten”, vertelt Julien bij het huis aan de Contrabasstraat, in de nieuwbouwwijk Aria, in Goes dat bijna klaar is voor oplevering. “Als kind al speelde ik altijd buiten en kwam onder de blubber thuis. Dan valt dit werk wel mee, haha. En het verdient lekker.”

Woningbouw

Inmiddels is hij doorgegroeid tot uitvoerder. Hij doet dit werk bij Fraanje in de particuliere woningbouw. Van maandag tot en met vrijdag is Julien, die fulltime werkt, bezig met het realiseren van RiantHuis-woningen. Dit is een duurzaam bouwconcept van Fraanje voor mensen die een kavel hebben gekocht en zelf hun woning willen ontwerpen. Juliens ogen beginnen te twinkelen als hij over deze huizen vertelt. “Met een RiantHuis ben je de architect van je eigen woning. Mijn droom is om er ooit ook zelf in te wonen.”

Een RiantHuis is te realiseren in verschillende groottes en types, zoals notariswoningen en huizen geïnspireerd op boerderijen. “Kijk”, wijst Julien naar een woning verderop in de straat, “dat huis daar hebben we een paar jaar geleden gebouwd en ziet er weer heel anders uit dan deze.” Ook qua bouwmaterialen en details in de afwerking kunnen woningeigenaren kiezen uit een breed scala aan mogelijkheden. Julien heeft dan ook veel contact met de toekomstige bewoners van zijn bouwprojecten en adviseert hen graag. “Zo vinden veel mensen een donkere voeg onderin en een lichtere voeg daarboven mooi.”

Communicatie

In zijn werk - zes nieuwbouwwoningen in Kapelle zijn Juliens volgende project - stuurt Julien zijn collega’s die het huis bouwen aan, hij plant het hele proces van de bouw, accordeert de uren van het personeel en staat in contact met de bij de bouw betrokken partijen. Dat zijn de woningeigenaren, maar ook zijn collega’s van de afdeling werkvoorbereiding en bijvoorbeeld de medewerkers van de groothandels voor de levering van alle bouwmaterialen. “Belangrijke eigenschappen voor dit werk zijn goed kunnen plannen en communicatief vaardig zijn, want je werkt veel met mensen. Ik vind dat ook leuk, want ik ben een mensen-mens. Soms een brandje blussen, hoort er ook bij, bijvoorbeeld als materiaal niet goed geleverd is. Daardoor is elke werkdag anders.”

Julien werkt doorgaans van 7.00 tot 15.45 uur en is verantwoordelijk voor meerdere woningen. Hij heeft geen routinebaan, legt Julien uit. “Ik hoef niet de hele dag bij één project te zijn, ik kijk waar ik het hardst nodig ben. En ik ben aanwezig bij grote werkzaamheden, zoals wanneer de kap met een kraan op het huis wordt geplaatst.” Mensen-mens Julien is een teamspeler, want hij spreekt niet in de ik-vorm over zijn baan. “Nee, ik doe het niet alleen, we bouwen de huizen samen.”

Leerlingen

Een RiantHuis is een mooi project voor leerlingen, want je bent van begin tot eind betrokken bij de bouw van het huis, vertelt Julien, die ook als leermeester nieuwe collega’s begeleidde. “Het is een goede basis om het timmervak te leren.” Als leermeester ontdekte Julien ook dat hij anderen aansturen leuk vindt. De functie van uitvoerder kwam versneld op zijn pad, doordat collega Adrie met pensioen gaat. “Fraanje gaf mij de kans om door te groeien en daar ben ik dankbaar voor. Van Adrie heb ik veel mogen leren. Hij heeft me echt op weg geholpen.”

Julien kan iedereen zijn werk aanraden. De sfeer bij Fraanje, dat zo’n 215 medewerkers telt, is gemoedelijk, hij kan fijn samenwerken met zijn collega’s en een project afronden is steeds weer een feest. “Ik heb al veel mooie opleveringen meegemaakt. De eigenaren zijn altijd heel blij dat hun huis klaar is.”

PASPOORT

Naam: Julien van Zelst

Woonplaats: Vlissingen

Burgerlijke staat: Geregistreerd partnerschap met Quinty, vader van Aiden en Mason

Functie: Uitvoerder

Opleiding: Uitvoerder

Hobby’s: Voetbal, fitness