3 augustus 2021
Naar nieuws overzicht

Nieuwbouw: je kiest alles direct naar eigen wens

Wetend dat ik naar de nieuwbouwwijk Westendorp in Kapelle rijd, rinkelt het belletje pas op het moment dat ik de eerste straten passeer: Jip en Janneke, Pluk van de Petteflat, Floddertje… Alle straatnamen zijn gerelateerd aan Fiep Westendorp, de illustrator van de kinderboeken. “U heeft u bestemming bereikt” meldt de navigatie: mijn eindbestemming is aan de Ottertjes bij het door Fraanje pas opgeleverde levensloopbestendige en duurzame huis van familie de Muijnck.

Wat sprak jullie aan het project Westendorp aan?

“Sowieso sprak Kapelle ons aan omdat 2 van onze kinderen hier wonen. Daarnaast is het project centraal gelegen naast het treinstation. Mijn man werkt in Middelburg ook vlak naast het station, wat betekent dat hij straks met het ov naar zijn werk reist.” Meneer de Muijnck vertelt verder: “Toen in het eerste gesprek bij Faasse & Fermont, de makelaar, bleek dat we nog de keuze hadden uit alle levensloopbestendige woningen, hebben wij onze voorkeur uitgesproken voor deze hoekkavel. Deze woning hebben we uiteindelijk ook toegezegd gekregen. Verder is het een project waarin nog ruimte is voor eigen inbreng. Zo konden wij aangeven waar er extra stopcontacten gewenst waren en hebben wij de achtergevel aangepast aan de wensen voor onze keuken. Zo wordt het toch echt je eigen huis. Ook de keuze voor een levensloopbestendige woning is een bewuste keus. We zien het nu bij onze ouders. Zij zijn op leeftijd en wonen nog op een boerderij. Zij zijn nu bezig met een mantelzorgwoning wat nu ook echt nodig is. Deze woning maakt het voor ons mogelijk, met een badkamer en een slaapkamer op de begane grond, oud te worden in dit huis.

Deze woning maakt het voor ons mogelijk, met een badkamer en een slaapkamer op de begane grond, oud te worden in dit huis. 

Was duurzaamheid ook een belangrijke overweging?

“Op ons vorige huis hadden wij al zonnepanelen liggen. Dit huis is energiezuinig en dat vinden we erg belangrijk. Het huis wordt opgeleverd met een warmtepomp en 17 zonnepanelen. De mogelijk was er om meer zonnepanelen te leggen dan ingetekend. Dit hebben we direct laten doen en mocht het nodig zijn is er straks ook nog ruimte op het nog te bouwen tuinhuis. Al deze investeringen hadden we ook moeten doen bij een bestaande woning. Nu kopen we direct een toekomstbestendige woning.”

Hoe hebben jullie de begeleiding van de nieuwbouw ervaren? 

“Nadat we het huis hadden gekocht, werden we door de makelaar overgedragen aan de kopersbegeleiding van Fraanje. Linda Lavooij, onze steun en toeverlaat, was het vaste aanspreekpunt in de aanloop naar en tijdens de bouw zelf. We waren even verbaasd dat er een dame binnen kwam lopen en dachten beide toch even: oei... Maar tijdens het eerste gesprek bleek al gauw dat Linda een erg kundige bouwvrouw is en dat ze van wanten weet! In de vrijebouw moet je veel zelf regelen, wat we niet zagen zitten. Hierin bood Linda de gewenste support. Zij communiceert waar nodig met de onderaannemers voor bijvoorbeeld de keuken en de badkamer. Ze heeft ons erg goed begeleid met alle keuzes die wij moesten maken omtrent het huis. Vragen stond vrij en vaak had je de dag erna al antwoord. Was iets niet mogelijk of geen verstandige keuze, dan gaf Linda dit ook aan! Samen met Bas van den Berg (projectleider) en Jonathan Luiten (uitvoerder) vormde zij de perfecte driehoek. Onderling en ook richting ons was er een duidelijke communicatie.”

“De voortgang van de bouw konden wij tijdens de kijkmiddagen bewonderen en ook hebben we 1 informatieavond gehad. Er waren er meer gepland maar die gingen door de corona niet door. Erg jammer vonden wij. Op deze avonden kon je vragen stellen maar je zag ook direct andere nieuwe bewoners.”

In de vrijebouw moet je veel zelf regelen, wat we niet zagen zitten. Hierin bood Linda de gewenste support. 

En het verloop van de bouw?

“Alles is heel voorspoedig verlopen. Vanuit Fraanje vertelde Bas aan het begin van de bouw dat we uit moesten gaan van een oplevering in kwartaal 4 2021. Toen waren we best even verbaasd. Corona maakte bouwmaterialen schaars en Fraanje calculeerde, om teleurstelling te voorkomen, eventuele tegenslagen goed in. Maar alle materialen waren bijtijds besteld en de bouw verliep voorspoedig. Met als resultaat dat ons huis nu in juli keurig is opgeleverd. Noemenswaardig is de staat waarin het huis is opgeleverd. Alles was erg schoon. De laatste afwerking zoals schilderen doen we zelf en het is echt schilderklaar opgeleverd. Ook de vloeren zijn mooi egaal met een minimale afwijking opgeleverd. Op deze manier kunnen wij vlot de laatste zaken in orden maken en zijn wij klaar om in september naar deze woning te verhuizen.

Zo’n anderhalf jaar geleden maakte Familie de Muijnck kennis met het project Westendorp in Kapelle. Voorheen woonde zij met het hele gezin in Borselle. Nu 4 van de 5 kinderen uitvliegen, besloten meneer en mevrouw de Muijnck de ruime familiewoning in te ruilen voor een levensloopbestendige woning. In de oriënterende fase hebben zij eerst georiënteerd naar bestaande woningen, maar daar vonden zij niet wat wils. “Beide zijn we erg precies.”, vertelt mevrouw de Muijnck. “De bestaande woningen die wij bezochten waren prijzig en daarnaast moest er naar onze mening nog erg veel aan gedaan worden. Daarentegen kun je bij een nieuwbouw alles zelf naar eigen smaak uitkiezen. Zo is de keuze voor een nieuwbouw bij ons ontstaan.”