27 juli 2023
Naar nieuws overzicht

Een halve eeuw in dienst

Na 50 jaar bij Aannemingsbedrijf Fraanje is Wim Blok met welverdiend pensioen. Op 16-jarige leeftijd is Wim als leerling timmerman gestart, opgeklommen naar de functie van uitvoerder en nu maatvoerder binnen Rianthuis. Tijd om hem enkele vragen te stellen over zijn ervaringen binnen ons bouwbedrijf.

Wim, wanneer ben je bij Fraanje begonnen?

"Op 30 juli 1973. Toen ze nog bezig waren met het bouwen van het huidige bedrijfspand hier in Lewedorp. Mijn broer werkte hier en ik ging in de zomer weleens mee helpen. Ik ben op 22 juli jarig en net voor mijn verjaardag heb ik hier gesolliciteerd. Toen mocht ik na de bouwvak, toen was ik 16 jaar, hier komen werken. Zo is mijn 50 jarige loopbaan bij het bedrijf begonnen."

Wat heb je allemaal bij Fraanje gedaan?

"Ik ben toen bij Marien en Toob begonnen als leerling timmerman in de houtafdeling. Zo ging dat toen, je moest altijd daar beginnen. Daarna ben ik als leerling timmerman op de bouw gaan werken en zo volwaardig timmerman geworden. Op een gegeven moment werd ik voorman, dat heb ik een tijd gedaan en daarna werd ik uitvoerder. Op eigen verzoek ben ik gestopt als uitvoerder. De laatste jaren werk ik als maatvoerder."

Wat is jouw favoriete bouwproject?

"Ik heb in die 50 jaar veel mogen bouwen, voornamelijk in de utiliteits- en woningbouw. Dat was afwisselend. Mijn favoriete bouw van al deze projecten is een woning voor Steketee in Driewegen. Dit was een groot huis met een rieten kap. Het was een mooi project en leuke mensen om voor te werken. Al we moesten overwerken kwamen ze friet brengen. En bij verjaardagen was er gebak. Zo zijn er nog veel leuke herinneringen maar deze springt er uit."

Is er veel veranderd?

"Je ziet veel verandering in de bouw. Het wordt makkelijker, door bijvoorbeeld prefab bouw. Ook de bouwmaterialen zijn natuurlijk veranderd (veel meer schroeven i.p.v. spijkers, veel kit en pur). Toen ik begon waren we met ongeveer 30 mensen. Voor vervoer moest je altijd op de zaak verzamelen en dan gingen we van daaruit met de busjes naar de werken."

Hoe heb je Fraanje in al die jaren ervaren?

"Het was echt 'ouwe- jongens- krentenbrood' in de eerste jaren, we hebben indertijd veel gelachen. Maar je wist ook wat je aan elkaar had. Er was een groot familiegevoel. Als je privé een klusje had kon je op zaterdag in de zaak terecht. Marien zei dan: "De machines zijn dan wel van mij, maar jullie mogen daar gewoon gebruik van maken hoor.” Als je dan bezig was moest je wel altijd om 10 uur koffie komen drinken met een papkoek of een bolus. Kwam je toevallig even wat halen rond die tijd, dan moest je ook even om de koffie komen bij Jaantje! In de loop der jaren is het zakelijker geworden. Logisch, omdat het bedrijf steeds groter werd. Ondanks deze veranderingen heb ik wel altijd het gevoel gehad dat ik dat ik met vragen/problemen bij iemand terecht kon."

Welke uitdagingen heb jij meegemaakt?

"Als voorman/uitvoerder had ik soms lastige projecten en/of opdrachtgevers. De volgende uitdaging was maatvoerder worden 'op m'n oude dag’ bij Rianthuis. Dat was even wennen. Ook dat is gelukt."

Wie is jouw favoriete collega?

"Over het algemeen heb ik met alle collega's prettig gewerkt. Maar met Alwin Boudens heb ik een speciale band. Ook privé gaan wij met elkaar om. Alwin kwam als leerling timmerman bij mij werken, het klikte direct. We hebben ongeveer 16 jaar, met veel plezier, samen gewerkt."

Welk moment is jou altijd bijgebleven?

"Hmmm dat is moeilijk te zeggen. Eigenlijk was het elke keer een mooi moment als een werk opgeleverd was tot ieders tevredenheid. Een minder mooi moment wat me nog bij staat was: dat er een bekisting met heel veel beton uit elkaar barstte......."

Je gaat binnenkort met pensioen, wat ga je het meest missen?

"Mijn collega's natuurlijk! De gesprekken, grappen, 'ouwoerpraatjes'. Het zal toch wel raar zijn, na 50 jaar. Ik kijk met plezier terug op mijn werk bij Fraanje. Maar het is nu tijd om te stoppen!”

 

MEER INFO?

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit nieuwsbericht, neem dan gerust contact met ons op via communicatie@fraanje.com