29 februari 2024
Naar nieuws overzicht

De werkdag van Martjan Verhage

Om 9 uur ’s ochtends staat Martjan Verhage (Schade & Herstel) bij het Fletcher Hotel grenzend aan de Boulevard van Vlissingen. Na een lekkage is
een muur in de gang op de twee verdieping door collega’s gestuukt. Martjan gaat een vochtmeting uitvoeren om te kijken of de muur al behangen en
geschilderd kan worden. Het vochtgehalte is nog hoger dan 20%: “Dit wil zeggen dat we nog moeten wachten tot het echt droog is.”

Op naar de volgende klus, deze keer in Wemeldinge. “Het leukste aan mijn werk vind ik dat je overal komt en dat je ook iedereen van dienst kunt zijn. Je kunt in de meeste gevallen iets voor de mensen betekenen. Helaas niet altijd, want het is natuurlijk verzekeringswerk en niet alles is verzekerd. Maar de afwisseling in werkzaamheden samen met het iets kunnen betekenen voor mensen maakt mijn werk heel leuk.”

Zo’n 40 minuten later zijn we aangekomen bij een woonhuis in Wemeldinge. Afgelopen weken was er best veel wind en toen de huiseigenaar het raam op de slaapkamer open deed, brak de uitzetter. Eenmaal aangekomen blijkt het raam op verschillende plaatsen rot te zijn. Martjan maakt binnen en vanuit de tuin foto’s van het raam, terug in de bus vult hij het verslag verder in. “Vanuit Fraanje werd mij gevraagd of ik als loodgieter bij hen wilde komen werken. Dat heb ik toen gedaan, later is het uitgegroeid naar deze baan. Ik doe nu vooral de opnames, dit wil zeggen dat ik als eerste op locatie ga kijken en check of het verzekeringswerk is. Daarna zet ik het vervolgwerk in gang voor mijn collega’s. Voor dit werk is het belangrijk dat je met verschillende typen mensen overweg kunt. Iedereen is anders en heeft zijn eigen karakter. Het is dan de kunst om met iedereen goed om te kunnen gaan.”

Het papierwerk is afgerond en we rijden door naar een derde locatie,
wederom in Wemeldinge, maar deze keer een vakantiewoning. “Het
gebied loopt eigenlijk van Zeeuws-Vlaanderen tot Zuidwest-Brabant.
Vaak komen de meeste opdrachten uit Brabant, dit is het gebied
waar we werkzaam zijn voor Achmea, een grote opdrachtgever van
ons.”

Bij de vakantiewoning is er een duidelijk vochtprobleem in de muren, maar waar komt het lek vandaan? Samen met de eigenaar en een vochtmeter onderzoekt Martjan de woning. Hij ontdekt een lek in de bergruimte. Binnen no-time wordt er naar kantoor gebeld en een afspraak ingepland met de loodgieter, die snel langs kan komen. De eigenaren van de woning zijn weer gerust gesteld, gelukkig kan het allemaal binnen hun vakantie opgelost worden en moeten ze niet speciaal terugkomen naar Wemeldinge.

Martjan laat via de tablet de mensen de werkbon ondertekenen en stapt weer in zijn bus: “Wat ik uitdagend vind? Drukke periodes wanneer het bijvoorbeeld gestormd heeft, zoals twee jaar geleden bij de windhoos in Zierikzee. Dit veroorzaakt voor de klanten hele vervelende situaties en voor ons is het dan een uitdaging om in de korte tijd die we hebben alle opdrachten te verwerken. Je bent dan elke dag volop bezig om alles in goede banen te leiden. Dat is wel een uitdaging!”

Voor Martjan zit de dag er nog niet op, hij gaat namelijk richting Breda naar de volgende meldingen.