17 februari 2022
Naar nieuws overzicht

Werkvoorbereider - jouw stap naar een carrière in de bouw?

De werkvoorbereider heeft een belangrijke taak binnen het bouwproces. Het is zijn verantwoordelijkheid dat de bouwplaats tijdig wordt voorzien van de juiste bouwmaterialen. Dat klinkt misschien makkelijk maar daar komt veel meer bij kijken dan dat wij denken! Maurice de Feijter (projectleider RiantHuis) heeft lang als werkvoorbereider gewerkt en vertelt ons hier meer over.

Een werkvoorbereider heeft een centrale rol tijdens een bouwproject

“Een bouwproject voer je uit met een heel projectteam. Als werkvoorbereider vorm je samen de projectleider, uitvoerder, voormannen en de bouwlieden het projectteam. Als werkvoorbereider begint het werk al in de voorbereidende fase van de bouw. Je inventariseert samen met de projectleider wat er aan bouwmaterialen nodig is. Je begint met het aanvragen van offertes en in overleg met de projectleider besluit je met welke leveranciers er gewerkt gaat worden. Je berekent bijvoorbeeld hoeveel funderingskisten er nodig zijn, maar ook de benodigde hoeveelheid hout tot aan hoeveel m2 tegeltjes er nodig zijn voor de afwerking van de badkamer. Als werkvoorbereider koop je in overleg met het projectteam materialen voor de bouw in en zorg je ervoor dat de uitvoerder op de bouw op de hoogte is welke materialen er wanneer geleverd worden zodat hij zijn planning en mankrachten daarop kan sturen. Daarnaast doe je controles van tekeningen van onderaannemers/ leveranciers zodat bijvoorbeeld de vloeren die besteld worden ook daadwerkelijk passen op de te bouwen woning(en). De rol van een werkvoorbereider is dus degelijk van belang voor de doorstroom van de bouw. Ondanks dat de uitvoerder verantwoordelijk is voor de voortgang op de bouw zelf, is hij/zij afhankelijk van de gestructureerde planning en inkoopbeleid van de werkvoorbereider en de projectleider. Dit vraagt een structurele en organisatorische aanpak. Op de bouw hebben ze er niets aan dat de vloeren al geleverd zijn, wanneer ze nog zitten te wachten op materialen voor de ruwbouw. Het is dus de taak van de werkvoorbereider dat de uitvoerder en zijn team de juiste bouwmaterialen op het juiste moment hebben zodat die bouwstroom optimaal kan door draaien.

FRAANJE KIJKT NAAR DE KENNIS EN KUNNEN VAN DE MEDEWERKER

Maurice de Feijter was als 19 jarige jongen net begonnen aan zijn opleiding HBO Bouwkunde toen hij bij Fraanje binnen kwam als stagiair. Tijdens zijn stage zou hij mee lopen met de uitvoerder op de bouw. De omstandigheden zorgde er voor dat Maurice al snel zelfstandig aan de slag kon en kon laten zien wat hij in zijn mars had. “Aan het eind van mijn stage kreeg ik vanuit de directie het aanbod te blijven. Ik wilde wel graag mijn diploma behalen. Fraanje stimuleerde dit en bood mij een werkleertraject aan: zo kon ik mijn studie Bouwkunde voorzetten aan de Avans Hogeschool in Breda gecombineerd met 3 dagen werken bij Fraanje.” Maurice stroomde door naar de functie als werkvoorbereider wat beter aansloot bij zijn opleiding. 

Ondertussen heeft Maurice al geproefd van verschillende rollen binnen Fraanje: “Voor mijn opleiding was het wenselijk dat ik doorgroeide naar een andere functie om zo ook de benodigde competenties te behalen. Fraanje kijkt hierbij naar de kennis en kunde van de medewerker. Hierin lieten zij mij vrij en mocht ik mee draaien in verschillende aspecten van de bouw. Zo kon ik ontdekken wat ik nou echt leuk vond. Zo ben ik van uitvoerder doorgestroomd naar calculatie en na het afronden van mijn opleiding ben ik aan de slag gegaan als projectleider in de business unit RiantHuis. Bij RiantHuis bouwen we particuliere droomwoningen, waarbij dan de werkvoorbereiding ook bij de projectleider ligt om zo één aanspreekpunt te hebben met de klant.