15 augustus 2022
Naar nieuws overzicht

Maak kennis met...de prefab afdeling

Ondanks dat er handjes te kort zijn in de bouw, kunnen wij mede dankzij prefab snel schakelen en flexibel handelen. De ontwikkeling van prefab onderdelen hebben we bij Fraanje gewoon zelf in huis. Daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op! Daarom stellen we je graag voor aan de prefab afdeling. Arjan Bosman, hoofd Prefab & Machinale, geeft meer uitleg.

Hoe ziet de prefab afdeling eruit?

“De prefab afdeling kan opgesplitst worden in twee groepen: prefab en machinale. In de prefab afdeling maken we gootrekken, dakkapellen, bergingen en meer. In de machinale afdeling maken we (binnen en buiten) kozijnen en lijstwerk. Hier ga je meer aan de slag met houtbewerkingsmachines."

uit hoeveel mensen bestaat het team?

“Op kantoor hebben we twee mensen: werkvoorbereider Wilco en ik. In de machinale afdeling werken er vier mensen; drie aan de machines en een in de spuiterij. Op de prefab afdeling hebben we ongeveer veertien mensen staan. Hier hebben we de productie lijn, waar alles een beetje “lopende band” vooruit gaat, en de specials, hier produceren we grotere werken zoals bijvoorbeeld dakkapellen. We werken deels met vaste plekken, maar er is ook altijd ruimte voor afwisseling in je werk.”

wat zijn de voordelen van werken op de prefab afdeling?

“Dat zijn er zoveel! Je maakt hier eigenlijk de mooiste dingen in ideale omstandigheden. Je werkt altijd binnen, dus het weer vormt geen belemmering. Alles is gelijkvloers en verschillende hulpmiddelen zijn aanwezig, daarnaast werk je altijd met nieuwe materiaal en heb je voldoende licht. Als timmerman is dat natuurlijk gewoon onwijs leuk. Je bent gewoon een hele dag productief bezig. Je werkt ook elke dag met een grote groep collega’s, zeker in tegenstelling tot de bouwplaats waar je soms maar met twee collega’s staat.”

Wat typeert de prefab?

“Precisiewerk. Je tekening is echt de leidraad. Bij het begin van een nieuwe opdracht krijg je een tekening en materiaalbon mee, daar moet je het dan ook mee doen. We overlopen wel altijd nog kort even de belangrijke punten, maar uiteindelijk is het jouw opdracht en jouw klus om te klaren. Je moet je tekening goed kunnen lezen en dit kunnen omzetten naar de realiteit. Het vergt ook een stukje inbeelding, niet alleen zien wat je op dat moment maakt, maar ook wat het uiteindelijk moet worden. Uiteindelijk gaat het element naar een bouwplaats waar het gemonteerd moet worden, daar moet het natuurlijk wel kloppen. Zodoende draait het bij ons echt om de details.”

is er niet veel herhaling in het werk?

“Het kan voor sommigen misschien wel aanvoelen als ‘lopendebandwerk’. Ik probeer hier wel balans in te creëren, door repetitieve opdrachten af te wisselen met meer uitdagende projecten. Daarnaast vinden sommige juist hun uitdaging in de productie hoeveelheid, zo is er soms ook wel eens vriendelijke onderlinge competitie. Het werk zelf geeft echt voldoening wanneer je eerder klaar bent dan verwacht, of bij grotere spectaculaire projecten (zoals bijvoorbeeld de campingunits die wij mochten bouwen).”-Foto boven: campingunits

hoe ervaar jij de prefab afdeling binnen het hele bedrijf?

“Het is echt expertise werk dat we aanbieden, maar ook een stukje gemak voor de andere bouwteams. We merken dat de flexibiliteit van het team enorm wordt gewaardeerd door de andere afdelingen. Het is natuurlijk ook een stukje trots, dat de onderdelen die we gebruiken dan ook uit het eigen bedrijf komen. Zo krijgen we regelmatig een foto of video toegestuurd van onze opgeleverde werken op de bouwplaats’.