7 februari 2023
Naar nieuws overzicht

Ieder z'n vak: Jonathan Muis

Hoi, Ik ben Jonathan Muis. Ik woon in Arnemuiden met mijn vrouw en vier
dochters. Ik werk al sinds 2004 bij Fraanje en ben medewerker binnendienst op de afdeling nazorg.

Hoe ben je in deze functie gegroeid?

Ik ben begonnen bij utiliteitsbouw en RiantHuis als timmerman, deze afdelingen hadden toen nog een andere naam. Ik had last van lichamelijke klachten en werd daarom ingezet als assistent bij de nazorg. Bij mijn vorige baas had ik al klantenwerk gedaan, dus dat lag mooi in lijn. Je moet
wel brede technische kennis hebben. Je krijgt vragen binnen over verschillende dingen; van een stopcontact tot fundering. Mijn achtergrond vanuit RiantHuis, toen nog Multiwoningen, is daarbij wel nuttig. Ik heb binnen de nazorg nog een tijdje buiten gewerkt, maar ik ben sinds één jaar weer binnen aan de slag.

Hoe ziet het team eruit?

We zijn in principe met zijn tweeën. Ik zit binnen en mijn collega Ard-Jan doet buiten de opnames. Hij bekijkt de situatie, maakt foto’s en speelt die informatie door naar mij. Vanuit zijn input kan ik kijken of een melding onder garantie valt of niet.

Wat is er belangrijk bij dit werk?

Je moet goed de stapjes volgen. Als je dat niet gestructureerd doet wordt het echt een rommeltje. Je moet echt alle informatie opzoeken of iemand sturen voor een opname en het proces doorlopen.

Wat moet je kunnen?

Je moet een goede achtergrond hebben qua technische kennis, maar je moet ook goed met klanten om kunnen gaan. Bij nazorg is het vooral belangrijk om duidelijk en transparant te zijn. Als ik mijn werk goed doe,
alle informatie verzamel en overbreng naar de klant kan dit op lange termijn veel problemen voorkomen.

Wat is er uitdagend aan je werk?

Wanneer je tegen klanten moet zeggen dat iets niet in de garantie valt. Je
moet daarin duidelijk zijn, dat is het belangrijkste. Ik probeer vaak de
beslissing aan te tonen via extra documentatie. Dan stuur ik hen de documenten, zoals garantievoorwaarden of verslagen door, zodat zij een beter beeld hebben bij de situatie. 

Werk je enkel aan garantiemeldingen?

Nee, soms krijg ik ook archiefvragen. Mensen die een huis gekocht hebben en vragen wie de onderaannemer geweest is. Of mensen die een schoorsteen hebben en willen weten of deze een geïsoleerde buis heeft. Soms geef ik deze vragen door aan mijn collega, maar vaak is het toch
handiger om deze zelf te beantwoorden omdat ik bekend ben met de gebruikelijke uitvoering. Soms ken ik ze zelfs uit mijn tijd als timmerman, dan heb je ook direct een klik met de klanten.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Heel wisselend. Soms heb ik een to-do list om af te werken, maar kom ik er helemaal niet aan toe. Hele lastige zaken kunnen plots binnenkomen. Bijvoorbeeld bij een klant met zonnepanelen, daar zit een kabel niet goed en is er sprake van brandgevaar. Dan moet je flexibel zijn en dit direct
oplossen. De klant moet geïnformeerd worden, de onderaannemer moet
ingeschakeld worden en je moet het bedrijf die dat gedaan heeft verantwoordelijkstellen via een mail. Je moet dus al die stappen doorlopen en daar ben je best lang mee bezig.

Hoe zie je de nazorg in het complete bouwproces?

De nazorg is een goede indicatie of we het in het voortraject goed hebben
gedaan. Er zijn altijd dingen die je niet kunt tackelen. Soms gaan er dingen fout, dan is het belangrijk hoe je het oplost. Een klant kan bijvoorbeeld iets melden bij een projectleider, waarop hij de klacht weer doorstuurt naar mij. We pakken de klacht direct op en verwijzen klanten voor de volledigheid door naar het klachtenformulier op de website. Dat is een stukje klantgerichtheid.