2 augustus 2022
Naar nieuws overzicht

Zicht op woningen op AMAC-terrein in ’s-Heerenhoek

Artikel PZC, 2 augustus 2022

'S-HEERENHOEK - Nog dit jaar begint de bouw van woningen op het voormalige AMAC-terrein in ’s-Heerenhoek. Daarmee komt er eindelijk schot in de plannen voor de grond, die al jarenlang braak ligt.

Het terrein aan de Cingeldijk en Burgemeester Timansweg moet uiteindelijk een heel wijkje worden, maar het begin is bescheiden. Bij de gemeente Borsele ligt momenteel het ontwerpplan ter inzage voor de bouw van een rijtje van zes huizen. Dat komt helemaal aan de oostkant van het terrein, op de hoek met de Prins Hendrikstraat.

Alle huizen zijn al verkocht

Het gaat om levensloopbestendige woningen, vertelt Ko Zweedijk van Aannemersbedrijf Fraanje. Dat is, samen met Sagro, eigenaar van het terrein. ,,De huizen hebben beneden in principe een grote woonkamer, en boven een badkamer en twee of drie slaapkamers. Je kan dan later eventueel beneden nog een bad- en slaapkamer inbouwen. Maar kopers hebben ook de kans om dat bij de bouw al te realiseren. Dat gaan de meesten in dit geval ook doen.” Alle zes de huizen zijn al verkocht.

Vóór de woningen worden, langs de weg, elf parkeerplaatsen aangelegd. Dat is een tijdelijke situatie. Als de rest van de wijk gebouwd wordt, komt er parkeergelegenheid aan de zijkant van het huizenblok.

Eigenaar Cingelveste, zoals de combinatie van Fraanje en Sagro heet, is al een poos van plan huizen neer te zetten op het terrein. Het moeten er uiteindelijk dertig tot veertig worden. De ontwikkelaar moest daarvoor in elk geval wachten totdat alle kavels in de ’s-Heerenhoekse nieuwbouwwijk De Blikken verkocht waren. De zes huizen die nu gebouwd worden, op de locatie ‘Oude Smidse’, mochten wel al in de markt worden gezet, omdat dat stukje grond al langer bestemd is voor woningbouw.

Hierna komen er weer twee rijtjes met eengezinswoningen
-Ko Zweedijk, Aannemingsbedrijf Fraanje 

De Blikken is nu vol, waardoor ook de komst van de volgende huizen in zicht komt. ,,We hebben hierna eerst plannen voor twee rijtjes eengezinswoningen”, zegt Zweedijk. ,,Een combinatie van starterswoningen en levensloopbestendige huizen.” Cingelveste hoopt eind dit jaar met die procedure aan de gang te kunnen.

arbeidsmigranten kwamen er niet

Het terrein in ’s-Heerenhoek kent een nogal roerige geschiedenis. Tot 2006 stond er de AMAC-fabriek, waar landbouwmachines werden gemaakt. Dat bedrijf ging failliet, waarna de loodsen jarenlang bleven staan en het terrein, tot ergernis van omwonenden, totaal verpauperde. Cingelveste kocht in 2011 de grond, sloopte de gebouwen en presenteerde daarna meerdere keren plannen om er arbeidsmigranten te huisvesten. Dat leidde tot veel protesten, waarna die ideeën weer werden ingetrokken. Daarna werd het huidige plan voor huizenbouw gepresenteerd.
Overigens komen de woningen maar op een deel van het voormalige bedrijfsterrein. Het andere stuk is inmiddels ingericht als wandelpark en speelnatuur.