27 december 2023
Naar nieuws overzicht

De werkdag van Marcel

Marcel Schroevers werkt al 16 jaar bij Aannemingsbedrijf Fraanje. Binnen de afdeling Verbouw, Service en Onderhoud (*VSO) is hij van calculator-werkvoorbereider opgeklommen tot projectleider. Ongeveer vijf jaar geleden heeft hij de overstap gemaakt naar de afdeling calculatie waar hij nu werkzaam is als Kostendeskundige. 

Veel facetten binnen de bouw

Marcel vertelt: “Als kostendeskundige bereken je de kosten voor diverse projecten; Grote verbouw / transformatie projecten, nieuwbouw appartementencomplexen, bedrijfspanden, utiliteitsgebouwen . Maar je gaat ook een stap verder; Je hebt afspraken met de opdrachtgever en presenteert de begroting. In overleg met de architect, constructeur en bouwpartners breng je optimalisaties in kaart om tot een zo efficiënt mogelijk bouwproject te komen 

Het is dus veel meer dan achter een computer zitten en berekeningen maken. Je moet veel (bouw)kennis en affiniteit met de diverse bouwsystemen hebben. Dit was voor mij vijf jaar geleden ook de reden voor de overstap. Bij de afdeling VSO werk je vaak met traditionele bouwsystemen, maar de projecten die op de calculatieafdeling passeren, worden in andere bouwsystemen gerealiseerd. De afgelopen jaren heb ik mij hier dan ook volop in mogen verdiepen. Er is hier veel ruimte voor persoonlijke inbreng en ontwikkeling” 

“Een goede kostendeskundige, moet in principe het project van het begin tot het einde in zijn hoofd of eigenlijk digitaal met de computer opbouwen. Het is zaak dat je alle risico’s in kaart probeert te brengen en oplost. Voor diverse projecten wordt er ook een projectteam geformeerd. Samen met een projectleider en/of uitvoerder wordt er dan gekeken naar de meest efficiënte manier van aanpak voor het project. Samen tot een goed, onderbouwd plan komen is erg uitdagend en geeft een goed gevoel. Op het einde van de rit moeten alle details ingevuld zijn en wil ik een begroting zonder vraagtekens kunnen presenteren.

Gevoel voor geld 

Als calculator en kostendeskundige bij een bouwbedrijf draait het niet enkel om de bouwkennis die je hebt, gevoel voor geld is erg belangrijk: “Ja, absoluut! Uiteindelijk moet je overal een prijs op plakken en een document aanleveren bij de directie of businessunit waarmee zij het project kunnen verkopen of bouwen. Je moet ook alles in balans houden; de wensen van de klant, projectleider, uitvoerder en directie. Mijn doel? Een kloppende prijs gebaseerd op de beschikbare stukken in combinatie met onze kennis als bouwer.  Als een project dat ik uitgerekend heb niet doorgaat vind ik dit uiteraard jammer, maar ik ben dan nog steeds overtuigd van mijn prijs en dat we het enkel daarvoor kunnen bouwen. 

Verloopt alles dan altijd vlekkeloos? Marcel antwoord: “Nee, ik weet nog mijn allereerste werk dat ik had uitgerekend voor een aanbesteding ik denk in 2007 / 2008. We waren met een minimaal verschil, ik meen 1500 EUR, de laagste inschrijver. Achteraf gezien stond deze vol onjuistheden. In zowel positieve als negatieve zin. Moraal van het verhaal? Een 100% kloppende begroting bestaat niet. Een complete begroting is het belangrijkste. De onjuistheden zijn naar mijn ervaring altijd twee kanten op, zowel plus als min. Als de begroting compleet is zijn de ‘’onjuistheden’’ verwaarloosbaar. 

Een typische werkweek?

Die is er eigenlijk niet: “Ik probeer wel altijd in de ochtend te starten met mijn mail en het beantwoorden van mails van opdrachtgevers en bouwpartners. Daarna kan het werk heel afwisselend zijn; interne overleggen, bezoeken aan de klant, calculeren van een nieuw werk of aanpassingen aan een lopende calculatie maken. Vaak is een bezoek aan de klant samen met de directie, bijvoorbeeld Marco Bosman. Hierbij presenteer ik dan mijn begroting. Door middel van moderne calculatietools kan ik snel een duidelijke calculatie maken waarin zowel klant als collega’s duidelijk kunnen zien waar een specifiek onderdeel begroot is. 

Is het werk van de calculator hierna gedaan? “Nee. Na het overleg kunnen er aanpassingen in het ontwerp volgen, dan moet de begroting uiteraard ook aangepast worden. Maar je kunt ook huiswerk mee krijgen wanneer de klant vraagt of er bepaalde zaken niet goedkoper kunnen. Als calculator kostendeskundige is het dan jouw taak om uit te zoeken waar de klant eventueel kan besparen. Je moet ook kunnen en willen vooruitdenken. Voordat ik naar het eerste overleg ga, heb ik al enkele elementen(zoals dure materialen of installaties) in mijn begroting gesignaleerd. Tijdens het overleg kan ik al toetsen waar de klant eventueel wil besparen. 

Een 5 sterren team

Op dit moment hebben we nog een vier-sterren team op de afdeling calculatie, maar we zoeken een vijfde ster: “Zeker! Leon is hoofd van de afdeling, beiden zijn wij senior calculator / kostendeskundige. Wij pakken eigenlijk elk project zelfstandig op in samenspraak met de betreffende bedrijfsleider en directielid. We hebben ook nog twee calculators, Mark en Theo. Het is een leuk team om in te werken. Tijdens het werk zijn we allemaal erg gefocust, omdat we diep in de materie zitten. Maar tijdens de lunch gaan we vaak samen een rondje wandelen. 

Wat maakt volgens jou Fraanje een fijne werkgever? “Vanuit mijn rol heb ik heel veel vrijheid in mijn werk. Je krijgt ook regelmatig terugkoppeling wanneer er iets goed gedaan is, je werk wordt dus echt gewaardeerd. Dat merk je ook aan de werkomgeving, in het nieuwe kantoor hebben we een optimale werkruimte. Het meest waardeer ik de brede kennis en tools welke aanwezig zijn in het bedrijf. Op alle vlakken worden wij gefaciliteerd met moderne middelen. Als  ik kijk wat er allemaal aanwezig is dan kan ik wel zeggen dat wij vooruitstrevend zijn. Op verbeteringen, innovaties en persoonlijke ontwikkeling wordt altijd positief gereageerd. Qua bouwkundige kennis vind ik ons bedrijf uniek. Op nagenoeg elk vlak van de bouw is de benodigde kennis in huis!" 

 

VACATURE 

Ben jij onze nieuwe Senior Calculator / Kostendeskundige voor onze afdeling Calculatie? 

BEKIJK DE VACATURE